Jiří Nádoba | Seznam Zprávy

Jiří Nádoba | Seznam Zprávy Cash Only: Solární baroni rozpočet nespasí, zelené miliardy zaplatí všichni.

Rozvoj zelených zdrojů bude teď potřeba jako sůl a nikdo jiný než soukromí investoři ho nepotáhne.
Seznam Zprávy

06. 09. 2024

Vážení čtenáři,


v prvním týdnu, kdy je na světě návrh státního rozpočtu, z něj vyplavalo nečekaně velké množství kostlivců. Některé potíže už se vyřešily, jiné ale ne, takže vláda bude buď bude muset škrtat, nebo nasadit účetní triky.


Dlouholetá bolest zdejší energetiky v podobě velkorysých dotací na provoz starých solárních elektráren se opět vrací. I příští rok má jít o desítky miliard, a tak je tu znovu starý známý nápad – dotace zkrátit a ušetřit.


Opatrně ho do éteru vypustilo Ministerstvo financí v reakci na zjištění, že v návrhu rozpočtu mu na zelenou elektřinu chybí kolem 20 miliard. Což je shodou okolností stejně peněz, o kolik má klesnout rozpočtový schodek nebo o kolik mají naopak stoupnout platy státních zaměstnanců. Takže relativně dost.


Jako by se čas posunul o rok dozadu, kdy stejné ministerstvo navrhovalo vyřešit rozpočtovou nouzi stejným způsobem. Nakonec z toho ale byl jen prázdný výkřik. Totožný výsledek lze očekávat i letos – manko nezaplatí solární baroni, ale všichni daňoví poplatníci.


Podporované zdroje energie známé pod zkratkou POZE stojí od roku 2011 kolem 40 miliard korun ročně. Část se rozpočítává na spotřebitele rovnou do faktur za elektřinu, zbytek platí pravidelně stát z rozpočtu.


Loni celá suma klesla na minimum (22,8 miliardy), protože tržní ceny elektřiny byly vysoko a dotační vzorečky jsou naštěstí napsané tak, že výrobcům tuto tržní cenu jen dorovnávají. Jenže teď elektřina zase zlevňuje, což v kombinaci s dalšími faktory žene dotační nároky naopak na rekordní maximum. Zatím neoficiální odhady mluví poprvé o částce přes 50 miliard.


Spotřebitelé v cenách zaplatí zhruba polovinu. Pro domácnosti je tento příspěvek už letos na stropě, který je daný ze zákona na úrovni 599 korun za megawatthodinu. Firmy by teoreticky mohly platit víc, ale vláda jim tento týden na tripartitě slíbila, že je v zájmu konkurenceschopnosti průmyslu zatěžovat víc nebude.


Díru tedy musí zacelit stát. Ministerstvo financí zatím vyčlenilo na zelené zdroje jen 8,5 miliardy korun. Že to nebude stačit, otevřeně říká Ministerstvo průmyslu a obchodu i Energetický regulační úřad. Co s tím, je rébus na zbytek září. Pak musí vláda poslat do Sněmovny rozpočet, který už by měl sedět.


Zdálo by se, že za 40 miliard ročně po dobu 15 let by z Česka měla být zelená velmoc. Což ale jak známo není – nejvíc peněz jde starým elektrárnám z dob solárního boomu před rokem 2011, kterým poslanci tehdy omylem nebo záměrně přihráli zbytečně vysokou podporu na dvacet let dopředu.


Za hodně miliard si tím Česko kupuje jen velmi málo zeleného proudu, loni jen 3,4 terawatthodiny, šest procent domácí spotřeby. Ještě horší je skutečnost, že špatně napsaný zákon pověst zelené energetiky degradoval na roky dopředu a zabetonoval její další rozvoj.


Zákon se několikrát měnil a příděl peněz krátil, naposledy v roce 2019 zavedením solární daně. Další zásah sliboval ministr financí Zbyněk Stanjura loni při tvorbě konsolidačního balíčku, kde jednou z největších součástek mělo být snižování dotací všeho druhu.


„Víme, že to nebude jednoduché a že ti, kteří podporu inkasují, budou hrozit žalobami a arbitrážemi. Nicméně my jsme to riziko posoudili a jsme připraveni ho podstoupit,“ uvedl Stanjura loni v květnu na adresu provozovatelů solárních elektráren. Právě kvůli riziku arbitráží se ale nakonec nestalo vůbec nic a ke krácení dotací došlo jen tak, že stát přehodil solární poplatky zpět na spotřebitele.


Není jasné, proč by slibované krácení solárních dotací mělo letos dopadnout jinak. Stanjura to nejspíš dobře ví a jen mazaně říká to, co lidem dobře zní a nad čím si jako loni zpětně umyje ruce – s posteskem, že to chtěl aspoň zkusit, ale nešlo to.


Zda solární elektrárny nedostávají moc, stát před zavedením solární daně rozsáhle kontroloval a počítal spolu s Evropskou komisí. Jestli tehdy dospěl k tomu, že dál už v krácení jít nelze, protože jednou bylo něco slíbeno a v právním státě se takové sliby dodržují, pak nemá smysl téma znovu otvírat.


Třeba i proto, že rozvoj zelených zdrojů bude teď potřeba jako sůl a nikdo jiný než soukromí investoři ho nepotáhne. Nemá tedy smysl jim posílat vzkaz, že v Česku měníme pravidla pokaždé, když se ve státním rozpočtu objeví díra.

Hráč týdne: Karel Komárek

Český miliardář Karel Komárek spolu s americko-tureckým umělcem Refikem Anadolem představili ve Washingtonu inovativní dílo, které má vzdát poctu Antonínu Dvořákovi. Jde o čtvrthodinovou smyčku, jež má reprezentovat skladatelův odkaz. Instalaci vystavuje Kennedyho kulturní centrum, do kterého Komárek přes svou rodinnou nadaci investoval už 6,5 milionu dolarů. O akci přímo z vernisáže píše Karolína Štuková.

Best of byznys

Agrofert roste na dluh. Závazky holdingu vůči bankám loni vyskočily o 46 procent na 47 miliard korun. Podnik to přičítá loňské obří akvizici v Rakousku, kde koupil výrobu dusíkatých hnojiv koncernu Borealis.


Redstone jde do Prahy. Před podpisem jsou dvě velké realitní transakce za více než sedm miliard korun. Stojí za nimi olomoucký realitní magnát Richard Morávek se svou skupinou. Co chce koupit, zjistil Dan Novák.


Okrajování dotací. Podzimní kolo investičních dotací nově nastavilo bodové hodnocení pro žadatele s ohledem na majetkovou propojenost podniků. Zemědělské holdingy, které dříve získávaly body za zaměstnanost, si stěžují, že jsou při čerpání dotací na modernizaci znevýhodněny.

Energetika

Dvě koruny za benzin. Poslanci už mají jasno, jak do zákona dostat nepopulární směrnici o emisních povolenkách na pohonné hmoty a domácí vytápění. Dopady na domácnosti propočítali analytici z think tanku Fakta o klimatu a své závěry probrali se Zuzanou Kubátovou.


ČEZ bude dál platit. Fialova vláda pro příští rok počítá s dalšími 30 miliardami z mimořádné windfall daně. Velkou většinu daně doposud obstarával polostátní ČEZ. Jeho akcie dál zůstávají pod úrovní 900 korun, podle analytiků je další odvod už v ceně započítán.


Co dostane Síkela? Německý list Die Welt tento týden s odvoláním na své zdroje popsal strukturu nové Evropské komise. Jozefu Síkelovi přisoudil vlivný post komisaře pro energetiku, tedy přesně to, co si přál. Nikdo ze zdejších vládních kruhů ale informace nedokázal nebo nechtěl potvrdit.   

Podnikání a finance

Naučme lidi spořit. Češi pořádně nevědí, jak si našetřit na penzi, i když by šetřit chtěli. A tak se upínají ke státu a vlastní investice zanedbávají. Cestu ven popisuje v komentáři ekonom CERGE-EI Filip Matějka.


Moneta vydá dluhopisy. Největší banka s českými vlastníky si chce půjčit 300 milionů eur na šest let. Cenné papíry jsou určené pro velké mezinárodní investory, bance mají vylepšit kapitálovou a nákladovou strukturu.


Rizikové září. První měsíc po prázdninách je podle historických dat pro akciové trhy tradičně slabý. V USA to platilo čtyři poslední roky a také většinu let předtím. Experti ale radí nepanikařit, protože sezonní výkyv se zase obvykle spraví.

Reality

Jak stavět bez emisí. V roce 2030 mají mít všechny novostavby energetický štítek třídy A, jehož získání bude ještě náročnější než dnes. Budovy budou muset být „energeticky mimořádné úsporné“, tedy v podstatě bezemisní. Jak se s tím stavební trh v praxi vypořádá?


Chybí sedm miliard? Předseda Pirátů Ivan Bartoš požaduje ve státním rozpočtu příští rok víc peněz na podporu výstavby dostupného nájemního bydlení. Podle Ministerstva financí jde ale o nedorozumění, peníze prý chybět nebudou, protože příslušný dotační program bude najíždět postupně a financuje ho Evropská investiční banka, nikoli stát.


Nová pravidla hypoték. Od září začíná fungovat nový poplatek za předčasné splacení hypoték. Odchod před fixací může nově klienta vyjít na tisíce korun. Aktuální výhled úrokových sazeb ale k hypoteční turistice stejně moc neláká.

Tech

Až začne mluvit i mikrovlnka. Hlasové ovládání mobilů nebo aut už nikoho nepřekvapí. Podle Pavla Kasíka se dá čekat, že mluvící chatboti a asistenti brzy vtrhnou i do dalších programů, služeb a zařízení, protože jsou levní. Otázkou je, jestli ale budou i užiteční.


Jak vyrobit AI obrázek. Internet se plní nespočtem unikátně vypadajících obrázků, které vytvořila umělá inteligence. Který nástroj vybrat, když si chcete vyrobit svůj vlastní? Vojtěch Kupka srovnal čtyři přední generátory, dva jsou částečně zdarma.


Návod na ChatGPT. Nejznámější portál s umělou inteligencí toho umí víc, než běžní uživatelé vědí. V nové verzi i reaguje na to, co vidí. Lucie Tomanová vás naučí, jak s ním pracovat.


Rozhovor týdne: Milan Sameš

Česká firma Aricoma Group, která o sobě mluví jako o jednom z největších konsolidátorů na zdejším trhu IT služeb, míří také na Západ. Šéf firmy Milan Sameš v rozhovoru se Zuzanou Hodkovou popsal novinku ohledně koupě lucemburské společnosti Neofacto a další plány v Německu, Rakousku a Švýcarsku.

Přeji co nejhezčí konec léta,


Jiří Nádoba

 

 

kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky