Jiří Nádoba | Seznam Zprávy

Jiří Nádoba | Seznam Zprávy Cash Only: Žijeme na hraně, říkají zákony trhu.

Když nezaměstnanost v USA takto narostla v minulosti, obvykle záhy přišla recese.
Seznam Zprávy

09. 08. 2024

Vážení čtenáři,


kdo má úspory v akciích, dostal tento týden lekci, že nic neroste do nebe. Do módy se vrací ekonomické poučky o tom, jak burzovní kolapsy předpovědět. A většina z nich nevyznívá moc dobře.


Nezaměstnanost 4,3 procenta nevypadá jako žádná velká tragédie. Když se ale fronta lidí bez práce začne měsíc po měsíci výrazněji prodlužovat, něco je špatně.


Tak zní jedna z triviálních zákonitostí, která se dostala tento týden do módy ve zkomoleném překladu jako „Sahmovo pravidlo“. Autorkou poučky je žena, americká ekonomka Claudia Sahmová, vzestup nezaměstnanosti podle ní funguje jako spolehlivá předzvěst propadu celé ekonomiky.


Její pozorování stojí na historických datech, ze kterých vyčetla, kdy zavelet k poplachu. Problém nastává, když průměrná nezaměstnanost za tři měsíce po sobě vyskočí o půl procentního bodu nad nejnižší číslo posledního roku. Což se teď stalo – v červenci bylo v USA bez práce 4,3 procenta lidí, tříměsíční průměr stoupl na 4,1 procenta, dno z předchozího roku činilo 3,5 procenta.


Když nezaměstnanost takto rychle vyskočila v minulosti, obvykle záhy přišla recese, tedy pokles výkonu celého hospodářství. Což veřejnost vždy těžce nese jako velkou ekonomickou prohru.


Intuitivně to dává smysl – když se náhle začne hodně propouštět, něco se děje. A čísla to potvrzují. Poučka Claudie Sahmové pasuje na devět z jedenácti posledních amerických recesí.


Dá se tato skepse ověřit ještě jinými ekonomickými zákony? Můžeme najít minimálně pět dalších důležitých ukazatelů, které teď dávají znepokojivé výsledky: 

  1. Inverzní výnosová křivka. Ta nastává ve chvíli, kdy je levnější půjčit si na delší dobu než na dobu kratší. To se v USA děje už dva roky. Určující je porovnání úrokových sazeb mezi desetiletým a dvouletým americkým státním dluhopisem. Desetiletý byl od roku 2022 levnější, což zjednodušeně řečeno signalizuje, že na nejbližší roky chce jen málokdo z investorů sázet. 

  2. Buffettův indikátor. Světoznámý miliardář Warren Buffett je pověstný spoléháním na selský rozum. Jedna z jeho triviálních pouček říká, že je dobré sledovat poměr mezi tržní hodnotou všech akcií na burzách vůči skutečnému výkonu ekonomiky, tedy hrubému domácímu produktu. Americké akcie jsou nyní vůči HDP skoro na dvojnásobku, což je historicky velký nadstandard a možný signál, že na burzách se nafukuje bublina.

  3. Pravidlo dvaceti. I podle něj jsou americké akcie nyní hodně předražené. Rozumný strop se prý pozná podle vztahu mezi cenami akcií a ziskovostí firem. Tento násobek (tzv. price-to-earnings ratio), když se k němu připočte roční míra inflace, by neměl být vyšší než 20. U firem z hlavního amerického indexu S&P 500 akcie aktuálně stojí 27krát víc, než kolik činí zisky na akcii.

  4. Státní dluh. Intuitivním signálem, že ekonomika je přehřátá a nadopovaná, je poměr státního dluhu vůči výkonu ekonomiky. I v tomto ohledu Spojené státy lámou rekordy, stejně jako většina bohatého světa. Než začal Ronald Reagan závodit v 80. letech se Sovětským svazem ve zbrojení, americký dluh byl na podobné úrovni jako nyní v Česku, kolem 40 procent HDP. Teď už činí skoro 130 procent.

  5. Index LEI. Nejznámější americký ukazatel, v kterém je zabudováno deset dílčích veličin, prověřených historií jako včasné indikátory budoucího vývoje celé ekonomiky. Do indexu se promítá stav zakázek, nálada spotřebitelů nebo vývoj akciového trhu. Dolů jde už rok, byť letos trochu menším tempem než v druhé polovině loňského roku.

Jsou tu i jiné důležité indikátory, které vycházejí v USA normálně nebo smíšeně. Největší ekonomika světa koneckonců pořád roste, inflace postupně klesá a na podzim se od americké centrální banky čeká, že chatrný růst podpoří snížením úrokových sazeb.


I tak ale vzhledem k výše vyjmenovaným rizikům platí, že vrhat se v tuto chvíli na nákupy akcií, zlevněných výprodejem z tohoto týdne, chce hodně odvahy.

Hráč týdne: NET4GAS

Čerstvě zestátněný plynařský podnik bojuje o peníze na své další fungování. Aukce na tranzit plynu, což býval pro NET4GAS hlavní zdroj příjmů, skončily toto léto debaklem, protože po odpojení Ruska už nikdo přes Česko plyn neposílá. Manko už podle zjištění SZ Byznys řeší Energetický regulační úřad a nejspíš spadne na domácí spotřebitele. Příběh potvrzuje, že stát loni kupoval NET4GAS možná zbytečně draze.

Best of byznys

Reportáž z Coltu. Oblasti kolem hlavního města amerického státu Connecticut se kdysi říkávalo Gun Valley, Údolí pušek. Sídlil tu Remington, Smith & Wesson a také firma Colt, která i zůstala. Dnes slavná značka patří Čechům a Jan Richter na místě zjišťoval, jak spolupráce funguje.


Komiksy pro Křetínského. V novém letním seriálu mapujeme zahraniční expanzi českých podnikatelů, v prvních dvou dílech Daniela Křetínského a Pavla Tykače. Křetínský se pouští do nového oboru. K francouzskému knižnímu vydavatelství Editis, které koupil loni, chce přidat komiksové studio Delcourt.


Švadleny sobě. Všichni se semkli a šli s platy na půlku. Šéfka malé ostravské textilní firmy Emitex popisuje, jak se z ní nečekaně stala majitelka firmy a jak podnik zkouší zachránit.

Energetika

Počerady před vypnutím. Soud v Ústí nad Labem vyhověl stížnostem ekologů a sebral elektrárně Počerady úlevy na emise, bez kterých těžko může dál fungovat. Největší uhelný zdroj v Česku je nejspíš o krok blíž k dříve oznámené uzavírce.


ČEZ na koni. Energetický podnik vydělal v prvním pololetí víc, než se čekalo. Akcie reagovaly na zveřejněná čísla růstem, i když zisky jsou nižší než loni a velkou část z nich dál stát odčerpává přes mimořádné daně.


Liberty bez peněz. „Pozitivní zprávy nemáme pro zaměstnance v podstatě žádné,“ oznámili odboráři kolabující hutě tento týden po jednání s vedením firmy. Většinu lidí čeká výpověď a o odstupné se zřejmě budou muset soudit.

Podnikání a finance

Co se děje na burzách? Petr Holub komentuje aktuální výprodej na finančních trzích. Jedni v něm vidí krátkodobý záchvat paniky a jiní předzvěst hlubší krize.


Zazděný Green Deal. Češi jsou „lůzři“ evropské debaty a klíčové momenty při schvalování klimatických závazků prospali, stěžuje si šéf Svazu průmyslu Jan Rafaj v podcastu Ptám se já.


Poláci skupují fitcentra. Firma Form Factory, pod kterou patří i populární karty Multisport, koupila v Praze další dvě fitcentra. Už předtím byla v Česku největší a její nástup ukazuje, že konsolidace rozdrobeného českého trhu může dál pokračovat.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Měsíční ohlédnutí za plány a novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.
  • Parket: Investiční newsletter Lukáše Voženílka, který vás zavede do rytmu finančních trhů a burz.
  • Hodně Vlevo dole: Novinky ze zákulisí politického podcastu Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího.

Reality

Trh ožil, ale málo. Prodej bytů opět stoupá. Po předloňském propadu navazujícím na růst inflace a úrokových sazeb teď už poptávka rok a půl roste „a fakticky se vrací na předcovidovou úroveň,“ říká v rozhovoru největší český developer Dušan Kunovský, majitel Central Group. Nabídka bytů je ale podle něj stála chabá a vládní politika neúčinná.


Kdo zaplatí škody? Potíže s nově digitalizovaným stavebním řízením mohou přinést nejen skluz staveb, ale i žaloby kvůli nesplněným lhůtám. Svaz měst a obcí požaduje od vlády záruky, aby případné náklady nedopadly na obce. Podle Ministerstva pro místní rozvoj ale svaz situaci zbytečně dramatizuje.  

Tech

Monopol Google. Americký soud dospěl k závěru, že Google zneužil svého postavení k potlačení konkurence. Proces mimo jiné ukázal, že o konkurenčním vyhledávači uvažoval Apple a také proč tento plán zavrhl. Rozsudek může ovlivnit celý svět, píše v analýze Pavel Kasík.


Rozhovor týdne: Ladislav Blažek

Zakladatel známé oděvní firmy popisuje, jak za covidu vybral „zatáčku smrti“ a jak se mu vyplatilo „hrát fér“, i když jeho podnikání směřovalo kvůli zavřeným obchodům do bankrotu. Po odmazání starých dluhů je teď firma zpátky v zisku.

Hezký zbytek léta přeje


Jiří Nádoba

 

Nové modely humanoidů

Objevuje se stále více firem a startupů vyvíjejících humanoidní roboty, kteří by s patřičným algoritmem anebo strojovým učením ve své výbavě mohli doplnit či nahradit pracovníky ve skladištích, továrnách, a dokonce pomáhat i v domácnostech. Svůj nejnovější stroj nyní ukázal německý startup Neura Robotics.

  

kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky