Jiří Nádoba | Seznam Zprávy

Jiří Nádoba | Seznam Zprávy Cash Only: Není pošta jako pošta. Proč chce Křetínský zrovna tu britskou?

Kývnout na prodej 500 let staré pošty do zahraničí může být politicky riskantní operace.
Seznam Zprávy

17. 05. 2024

Vážení čtenáři,


britští pošťáci hrozí stávkou, šéfové firmy jsou ale pro a přístupně se tváří i ministr financí. Daniel Křetínský nabízí miliardy za podnik, který zakládal už Jindřich VIII a dnes v něm pracuje 140 tisíc lidí. Proč ho vlastně chce? 


Britská královská pošta oficiálně datuje svůj zrod do roku 1516, tedy do časů, kdy se Kolumbus sotva vrátil z Ameriky. Založil ji král Jindřich VIII nejprve pro potřeby dvora. Pro veřejnost se pošta otevřela až 120 let poté. Teď ji možná čeká další, dříve těžko myslitelný převrat. Celou ji chce pro sebe Daniel Křetínský v rámci obchodu za sto miliard korun, který britská média řadí do top 5 potenciálních transakcí letošního roku.


Z prvních reakcí je znát, že někdejší impérium neví, co si s výpadem odkudsi z Prahy vlastně počít. V Británii je Křetínský známý leda jako spolumajitel fotbalového klubu West Ham. A novinářům se zatím nejeví úplně srozumitelně. Skoro v každém větším článku o něm se opakuje přezdívka česká Sfinga, použitá v jednom z jeho dřívějších profilů kvůli minimu veřejných vystoupení a držení karet u těla.


Na poště už ale Křetínského dobře znají. Jeho firma VESA Equity Investment, napěchovaná zisky z dřívějších prozíravých investic do fosilní energetiky, už má dnes v Royal Mail, respektive v její matce IDS vlastnický podíl 27,6 procenta a je zdaleka největším akcionářem.


Přes IDS Křetínský kontroluje ještě úspěšnou nizozemskou přepravnu balíků GLS. Drží podíl také v nizozemské poště Post NL. A v GLS spatřuje vzhledem k celosvětovému boomu e-shopů perspektivní podnik, vzor pro větší britský trh a nejspíš i důvod, proč se do celého dobrodružství s britskou poštou vrhá.


„Když se podíváte na dnešní nabídku a na to, jak trh dynamicky roste, tak logistické služby mají obrovský potenciál. A my teď máme možnost vytvořit jednoho ze tří největších hráčů v Evropě,“ přibližuje strategii Křetínského kolega Roman Šilha, který přípravu transakce vede.


Křetínský není sám, kdo sází na to, že lidé budou v budoucnu nakupovat on-line víc a víc a že někdo bude muset zásilky dopravit. Stejná vize vedla šéfa PPF Jiřího Šmejce, aby pro svou investiční skupinu Emma Capital loni koupil českou Zásilkovnu a pro PPF polského správce výdejních boxů InPost. Tento týden Šmejc zopakoval, že kouzlem InPostu je právě jeho úspěšná expanze na velké západní trhy, konkrétně do Británie, Francie a Itálie, kde aspiruje na to stát se jedničkou na trhu. 


Akcie IDS jsou rozdrobené na burze, další akcionáři mají výrazně menší podíly než Křetínský. Vesměs jde o globální investiční společnosti jako Blackrock nebo Vanguard s podíly od dvou do osmi procent


Křetínský za tyto akcie nejdřív v dubnu nabízel 3,2 libry, což ale bylo šéfům IDS málo, a tak tento týden přihodil na 3,7. To je o třetinu víc, než akcie IDS stály ráno před vyjevením nabídky. A o polovinu víc než průměrný kurz za poslední rok. S oznámením akcie okamžitě povyskočily o 15 procent.


Nabídka ještě není finální. Křetínský ji sice vyhlásil oficiálně v rámci burzovních pravidel, a to přes jinou svou firmu EPCG, ale teď má až do 29. května čas ji dopracovat do konečné a závazné podoby. Když to udělá, bude-ji pak moci využít kdokoli.


Dá se očekávat, že maximální výkup bude preferovanou variantou, tak aby Křetínský získal pod kontrolu co největší podíl a na konci poštu stáhl z burzy. Cena za sto procent akcií při kurzu 3,7 libry by činila 3,5 miliardy liber, tedy už zmíněných sto miliard korun. Málokdo z Česka si zatím někde po světě troufl na tak velké sousto, možná dokonce nikdo. 


Pošťácké odbory už pohrozily stávkou ve strachu o pracovní místa a zachování poštovních služeb ve stávajícím rozsahu. K nim patří povinnost doručovat dopisy šest dnů v týdnu, což je vzhledem k propadu poptávky v Británii už delší dobu v diskusi. Možná Křetínský sází na to, že tato povinnost postupem času odpadne a koupě bude dávat větší smysl, to mu ale do 29. května nikdo nezaručí.


Management IDS zvýšenou Křetínského nabídku doporučil jako „férovou“ a vstřícně se vyjádřil i ministr financí konzervativní vlády Jeremy Hunt. Zájem z Česka podle něj bude podroben „normální“ kontrole z hlediska národní bezpečnosti, což je podle nového zákona z roku 2022 pravomoc vlády ve strategických odvětvích. Nikdo ale prý nebude principiálně proti. „Obecné pravidlo je, že zahraniční investory v britských firmách vítáme,“ prohlásil v pátek Hunt. 


Britská vláda nemá v Royal Mail ani v IDS už žádný podíl. To je zásadní rozdíl od České pošty, která principiálně funguje podobně, ale zůstává státním podnikem. V Británii zbyly v rukou státu jen budovy pošt, vyčleněné při privatizaci do zvláštní společnosti Post Office, které se případný odkup nijak netýká.


V Británii se ale budou nejpozději v lednu konat parlamentní volby a vládnoucí konzervativci si v průzkumech nevedou dobře. Kývnout na prodej 500 let staré pošty do zahraničí může být politicky riskantní operace, na druhou stranu stát nemá jako vlastník už v podniku žádné slovo a Křetínského z pohledu národního bezpečnosti už jednou odsouhlasil, když vlastnicky překročil první kritickou mez 25 procent. 


Kurz akcií IDS na burze zatím zůstává zhruba na půli cesty mezi původní cenou 2,8 libry před oznámením nabídky a avizovaným příslibem na úrovni 3,7 liber. Kdo věří, že Křetínský svůj největší podnikatelský výpad dotáhne, má ještě čas si vsadit. Výsledek bude jasný do dvou týdnů.

Hráč týdne: Jiří Šmejc a PPF 

Končí svět, jakému jsme s Petrem Kellnerem fandili, prohlásil jeho nástupce Jiří Šmejc při každoroční prezentaci výsledků PPF. Největší české privátní skupině se daří, zisk zvedla skoro o 800 procent. Musela ale v posledních letech odepsat velké peníze v Rusku a Číně. Šmejc poprvé do hloubky promluvil o tom, jak si představuje avizovaný obrat PPF z východu na západ a proč věří v rámci nových investic třeba takovým věcem, jako jsou výdejní boxy pro zásilky z eshopů.

Best of byznys

Rekordní postele. Český výrobce zdravotnických lůžek Linet má za sebou nový rekord. Do světa jich poslal 90 tisíc a meziročně zvedl tržby na skoro devět miliard korun. Letos chce jít ještě výš, byť růst brzdí geopolitická situace a drahé peníze, které po světě brzdí výstavbu nových nemocnic.


Češi kupují Němce. Firma Mews, která bez velkého rozruchu vyrostla v globálního dodavatele sotwaru pro 5000 hotelů, expanduje do Německa. Kupuje tamějšího správce nemovitostí HS3 Hotelsoftware. Sází na to, že hotely budou dál investovat do samoobslužných digitálních recepcí, na kterých podnikání Mews stojí.


Miliardy pro J&T. Československá finanční skupina J&T oznámila nejlepší výsledky ve své třicetileté historii. Jsou za nimi vyšší úrokové sazby a nárůst spravovaného majetku. Zisk vyskočil o 70 procent na sedm miliard korun, a to i přes odpisy ztrát v kauze Mamut a vynucený odchod z Ruska.

Energetika

Jak podpořit jádro? Ministr průmyslu Jozef Síkela v textu pro Seznam Zprávy oponuje bývalému šéfovi ČEZ Jaroslavu Mílovi, podle kterého Česko dosáhlo chabého výsledku při vyjednávání podmínek státní podpory pro chystaný jaderný blok v Dukovanech. Míl považuje dojednaný model za prohru ve prospěch německých zelených zdrojů a novou verzi „kolonialismu", Síkela jeho úvahy zas odmítá jako „energetický socialismus“.


Kdy zapnout pračku? Až půl milionu domácností by mohlo v příštích letech dostat chytré elektroměry, které jim umožní po čtvrthodinách reagovat na výkyvy cen proudu a díky tomu šetřit. Žádná sleva ale není zadarmo, vysvětluje v pořadu Inside Talks šéf státního podniku ČEPS Martin Durčák.

Podnikání a finance

Vítek shání peníze. Realitní holding CPI známého miliardáře Radovana Vítka pokračuje ve shánění peněz na splátky starých dluhů. Po prodeji lyžařského střediska v Alpách se zbavil dalších zbytných aktiv a úspěšně upsal v Irsku nové dluhopisy za půl miliardy eur.   


Co s dluhy DRFG? S velkou dluhovou zátěží bojuje také holding DRFG byznysmena Davida Rusňáka. Jen letos má splatit dluhopisy za 1,5 miliardy korun. Rusňák v rozhovoru s Danem Novákem popisuje, jak chce situaci řešit a která aktiva prodá.


Velká investiční chyba. Ve starých penzijních fondech, které mají ze zákona zakázáno prodělat a proto také skoro nic nevydělávají, mají Češi aktuálně 417 miliard korun. Jde o úspory, které leží ladem a zbytečně je užírá inflace. Co s tím, se řešilo na konferenci o kapitálovém trhu v Poslanecké sněmovně.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.
  • Parket: Investiční newsletter Lukáše Voženílka, který vás zavede do rytmu finančních trhů a burz.

Reality

Popletené daně. Daň z nemovitosti letos v rámci konsolidačního balíčku stoupla o 80 procent a některé obce si ještě přisadily něco navíc. Leckomu tak v těchto dnech přišel do schránky násobně vyšší výměr. Podle pravidelného hosta podcastu Ve vatě Libora Ostatka je ale pořád třeba mít na paměti, že jde často jen o promile hodnoty nemovitosti. A že růst dává logiku, jen by bylo spravedlivější navázat výši odvodu na tržní cenu domu, bytu, či pozemku.


Spása, nebo pohroma? Od léta má vedle nového stavebního zákona v Česku fungovat ještě další novinka, digitální portál stavebníka. Zda nové předpisy přinesou vytoužené zrychlení povolovacích procesů, anebo naopak situaci ještě zhorší, jak tvrdí někteří developeři, se bude příští týden diskutovat na další konferenci Seznam Zpráv k projektu Česká elita.


Hypotéky ožívají. Po dlouhé éře drahých peněz si banky začínají pochvalovat oživení na trhu s úvěry na bydlení. V dubnu jich rozdaly za 22 miliard korun, což je meziměsíční nárůst o pětinu.

Tech

Tesla v Česku boduje. Zatracování elektromobilů coby zkázy zdejšího autoprůmyslu se netýká všech tuzemských motoristů, jak by se někdy mohlo zdát. Prodeje vozů značky Tesla v Česku loni překvapivě vyskočily, a to pětinásobně na 2,1 miliardy korun. Podobně stoupl počet prodaných aut, ze 195 na 1591.


Fotky už nejsou fotky. Co je fotografie a co už fikce? Podle viceprezidenta Google Michiela van Eldika přichází nová éra smartphonů. Zapřáhnou umělou inteligenci na počkání, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.


Rozhovor týdne: Roman Kovařík

Fortuna, druhá největší sázková kancelář v Česku, čeká z hokejového šampionátu tržby přes 840 milionů korun. Hodně těží i ze svátečních sázkařů a z toho, že Češi domácímu týmu fandí a sázejí na něj. I když racionální by bylo dělat přesný opak a jít proti proudu, protože vypsaný kurz musí odpovídat nejen objektivním nadějím mužstva, ale i přijatým sázkám. „Kurz klesá pod tíhou vsazených peněz,“ přibližuje sportovní expert Fortuny Roman Kovařík.

Klidný víkend a hodně gólů přeje


Jiří Nádoba


Motorové kluzáky a elegantní vírníky 

Veletrh letectví v německém Friedrichshafenu ukázal trendy, kterými se bude příští rok ubírat „život v oblacích“. SZ Byznys byl na místě a vybral pro vás nejzajímavější fotografie. Podívejte se, čím fandové létání žijí.

  

kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky