Martin Jašminský | Seznam Zprávy

Martin Jašminský | Seznam Zprávy Cash Only: Eurovolby jsou také o tom, jak se v Česku budeme mít.

Ekonomové se shodují, že v rámci Green Dealu mají poslanci hájit českou ekonomiku, která má dominantní automobilový průmysl a zastaralý energetický sektor.
Seznam Zprávy

07. 06. 2024

Vážení čtenáři,


lidé v Česku mají obvykle velmi vyhraněné postoje k fungování Evropské unie a její hospodářské politice, ale jejich přístup nenaznačuje, že by měli zájem vyjádřit svůj postoj ve volbách. K posledním volbám do Evropského parlamentu přišlo v Česku méně než 30 procent oprávněných voličů a zájem je tak hluboko pod průměrnou účastí voličů v členských zemí Unie.


Oslovil jsem proto renomované ekonomické experty, aby zhodnotili roli a význam Evropského parlamentu pro současné i budoucí fungování české ekonomiky a tím i pro vývoj životní úrovně zdejších obyvatel.


Mezi hlavní ekonomické výzvy podle nich patří udržení konkurenceschopnosti evropských firem, naplňování Zelené dohody (Green Deal) pro Evropu s cílem dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality, snížení závislosti Evropy na dodávkách strategických surovin ze třetích zemí včetně těch, které neuznávají evropské hodnoty, energetická bezpečnost a snižování byrokracie a regulace.


Pojďme si přiblížit jednotlivé ekonomické výzvy detailněji očima expertů.


„Evropa zásadně ztratila dech v porovnání se svými konkurenty. Máme nižší produktivitu než USA, pomaleji rosteme a méně investujeme. V roce 2022 byla produktivita EU na třech čtvrtinách produktivity USA,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Evropská unie podle něj dlouho důvěřovala světovým pravidlům a očekávala, že je ostatní hráči budou dodržovat.


„Opak je pravdou. Masivní subvence čínské vlády do domácí ekonomiky jsou na denním pořádku. To je mimo jiné důvodem, proč Evropská komise zahájila šetření dovozu elektroaut z Číny. Podporu domácí ekonomiky provádí také USA,“ dodává Zajíček.


Hlavní ekonomka Raiffeisenbank a členka NERV Helena Horská dodává, že Evropa musí rychle zapracovat na využití vlastních zdrojů a vybudování a posílení vztahů se spřátelenými třetími zeměmi, které zajistí stabilní a bezpečné dodávky surovin.


K posílení konkurenceschopnosti je nutné zvýšit i inovační potenciál firem. „Přenášení výsledků výzkumu do aplikací pro výrobu a život je pomalé. Není divu. Ke špatným politickým rozhodnutím vlád v některých zemích a k pomalému úpadku konkurenceschopnosti přispívá fakt, že před zavedením společného trhu před 30 lety se členské země dohodly, že si oblasti energií, financí a telekomunikací nechají v pravomocech národních vlád a národních trhů a nezařadí je do společného trhu,“ soudí ekonomka Jana Matesová, která řadu let zastupovala Česko ve Světové bance.


Zcela zásadní vliv na budoucí konkurenceschopnost Evropské unie má již výše zmiňovaný Green Deal. Je naivní představa některých politiků Green Deal zastavit, jak píše kolegyně Zuzana Kubátová, ale dávno rozjetý vlak může změnit svou rychlost či jízdní řád.


„Evropa umí jednu věc geniálně, a to je, že jakýkoliv program typu Green Deal může naplnit novým obsahem a tvářit se, že pořád je to ten samý starý projekt. Takže podle mě nikdo Green Deal nepohřbí, ale stane se něčím malinko jiným. Protože je prostě skvělé mít velké plány, ale pak ještě musíme mít i světlo a běžící továrny,“ uvedl letos na jaře pro iRozhlas zmocněnec pro energetiku Václav Bartuška.


Loni se tak například českým vládním úředníkům, ministrovi dopravy Martinovi Kupkovi a skupině europoslanců v čele s Alexandrem Vondrou podařilo zmírnit normy pro automobilový průmysl Euro 7. Spojenci byli Němci a Italové.


„Ambice Evropské unie stát se leaderem v zelené tranzici naráží na ekonomickou realitu. Ambice musí lépe a precizněji reflektovat akceptovatelné náklady a také příležitosti pro nové obory, které může projekt vystřelit k nebesům,“ soudí Helena Horská.


Podle ekonomických expertů je tak role Evropské parlamentu mimořádně důležitá. „Jak ukázala zkušenost s přijetím Green Dealu, je role velká, i když funguje jinak a složitěji, než jsme zvyklí třeba u naší Poslanecké sněmovny. Evropský parlament nemá přímou zákonodárnou iniciativu, ale zasahuje do návrhů předkládaných Evropskou komisí a de facto s Radou EU spolurozhoduje v řadě důležitých oblastí,“ soudí ekonom banky Creditas Petr Dufek.


Klíčová je role europoslanců při schvalování evropského rozpočtu. „V důležitých výborech pak europoslanci mohou poměrně zásadně ovlivnit formování konkrétních evropských politik. Už několikrát se v minulosti ukázalo, že schopní a aktivní čeští europoslanci dokázali měnit politiku na evropské úrovni, případně pro Česko vyjednat výjimky, uvedl Tomáš Dvořák z londýnského institutu Oxford Economics.


Ekonomové se shodují, že v rámci Green Dealu mají poslanci hájit českou ekonomiku, která má dominantní automobilový průmysl a zastaralý energetický sektor.


Podle Tomáše Dvořáka je třeba si uvědomit několik věcí. „Tato transformace není jen náklad, ale rovněž ohromná příležitost na posun od ‚montovny’ k produkci s vyšší přidanou hodnotou. Náklad toho ‚nedělat nic’ a Green Dealu říkat ne, je mnohonásobně vyšší. Za druhé EU k transformaci poskytuje ohromné prostředky v Plánu národní obnovy a Modernizačním fondu. A za třetí, snaha ignorovat nízkouhlíkovou transformaci je lichá, protože ostatní ji ignorovat nebudou, a to platí jak pro státy, tak soukromý sektor. Můžeme si tu za 15 let zkoušet dál vyrábět auta se spalovacím motorem, ale budeme to muset dělat sami a nikomu je neprodáme,“ soudí Dvořák.


Právě Green Deal bude oblast, kde se budou moci noví poslanci projevit. „Lze očekávat, že nový parlament upraví současný plán zelené tranzice a lépe zohlední ekonomické náklady a ekonomické příležitosti,“ soudí Horská.


„Nedělám si iluze, že dokážeme vše otočit v náš prospěch, ale musíme být součástí takových koalic, které dokážou náš hlas prosadit. Po dvaceti letech v EU se nám to začalo dařit a do dalšího pětiletého mandátu bych byl ještě ambicióznější,“ uvedl Zdeněk Zajíček.

„Specificky mě mezi hlavními ekonomickými zájmy Česka napadá udržení podmínek pro rozvoj jaderné energetiky. Ve většině ostatních ohledů budou ekonomické zájmy Česka obdobné Německu, vzhledem k podobné struktuře ekonomiky,“ soudí Pavel Sobíšek.


Dostupná a bezpečná energie je pro evropské firmy i domácnosti další z klíčových komodit. „Řada zemí Evropské unie, domácnosti i firmy mají až trojnásobně dražší energie v porovnání se severoamerickou konkurencí, což se týká i Německa a Česka. Pro českou ekonomiku je nutnost zásadní změny v energetické politice, včetně stanovování cen, klíčová,“ dodává Matesová.


Mimo zřetel by s ohledem na podporu inovativní ekonomiky neměl zůstat ani rozvoj kapitálového trhu.


„V současné době občané Evropské unie masivně financují americké firmy, na které jde podle aktuální údajů Institutu Jacqua Delórse 300 miliard eur z jejich úspor ročně. Proč? Protože Evropská unie po odchodu Velké Británie nemá ani jeden velký, likvidní kapitálový trh, který by Evropanům vynášel zhodnocení jejich úspor, a ty pak byly k dispozici pro rozvoj evropských, zejména inovativních firem. Nejefektivnějším kapitálovým trhem v EU je momentálně švédský, o kterém většina čtenářů uslyší poprvé,“ uvedla Matesová.

Pro některé čtenáře Seznam Zpráv to ovšem novinka nebude, o švédském kapitálovém trhu psal kolega Lukáš Voženílek v newsletteru Parket.


S nutností rozvíjet kapitálové trhy souhlasí i Helena Horská. „Rozdrobený kapitálový trh nedokáže efektivně distribuovat riziko na širší investorskou populaci a poskytovat dostatek kapitálu pro začínající podniky. Silná závislost na bankovním financování bohužel omezuje růstový a inovační potenciál Evropy, neboť v podmínkách přísné regulace a vysokých kapitálových požadavků na banky sektor ne vždy dokáže efektivně fungovat.“


Omezovat přebujelou regulaci a byrokracii, která se podle Matesové už dostala do DNA Evropské komise, je podle Matesové obří úkol. „Bylo by třeba, aby nová předsedkyně či předseda Evropské komise vzala tento úkol za svůj a najala na to odborného manažera transformace Evropské komise. To nemůže řídit politik, musí jít o technokratického specialistu,“ soudí ekonomka.


Dobrým začátkem by podle ní bylo, aby se nové normy navrhované Evropskou komisí týkaly jen principiálních věcí a vyžadovaly co nejmenší byrokracii. „Měla by se týkat jen zásadních věcí, ne nesmyslů, jako je změna mzdového tarifu řidiče kamionu brázdícího Evropu, kdykoliv překročí hranice nějaké země.“

Hráč týdne: Home Credit

Společnost Home Credit loni v Česku a na Slovensku vydělala 300 milionů korun. Spotřebitelské úvěrování se po covidovém útlumu zase rozjíždí. Nikoli ale v Asii, odkud firma ze skupiny PPF do několika let zmizí. Firma se již stáhla z Filipín, Indonésie, Vietnamu, prodala byznys v Indii a chystá postupně opustit Čínu. Hlavní důvody jsou stabilita trhů z ekonomického i politického hlediska. „Do několika let zmizí Home Credit z asijských trhů úplně,“ říká šéf Home Credit ČR a SR Luděk Jírů.

Best of byznys

Citic má nového šéfa. Série změn v české části čínského státního holdingu Citic Europe Holdings pokračuje. Kromě prodeje majetku a odchodu Jaroslava Tvrdíka z výkonných pozic má skupina rovněž nového předsedu představenstva. Dosavadního šéfa vedoucího orgánu firmy Čeng Fana vystřídal na řídicím postu manažer Kuo-sin Su. Stalo se to v době, kdy se Citic v Česku postupně zbavuje majetku, který holding převzal od čínské soukromé firmy CEFC.


Nervozita investorů roste. Investoři, kteří poskytli kapitál brněnské skupině GFF a její firmě Future Farming, začínají být kvůli finančním problémům holdingu čím dál nervóznější. U dvou firem ze skupiny již vyvolali insolvenční řízení. Krajský soud v Brně vyhlásil konkrétně insolvenční řízení se společnostmi GFF Asset a Future Farming Invest II. Obě firmy sloužily hlavně pro vydávání dluhopisů, peníze pak posílaly dál do skupiny.


Kofole se daří. Jeden z nejvýznamnějších evropských výrobců nealkoholických nápojů, společnost Kofola ČeskoSlovensko, ohlásila za první čtvrtletí letošního roku nárůst tržeb o 379 milionů korun na 2,09 miliardy, což je v porovnání se stejným období loňského roku nárůst o 22 procent. Stejnou měrou stoupl také provozní zisk EBITDA, o 47 milionů na 265 milionů korun. K růstu skupině pomáhají i nedávné akvizice.

Energetika

Plyn už nezlevňuje. Ceny zemního plynu na trhu se po měsících poklesu otočily, nejvíce se to projevuje v krátkodobých tarifech. „Výrazné zdražování se dá pozorovat pouze na velmi krátkých produktech, které byly výrazně levnější. Jde o měsíční fixace nebo spotové ceny,“ uvedl ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energie Jiří Gavor. „Myslím si, že se zastaví ten postup toho pomalého snižování, což ale neznamená, že by se trend neobnovil na podzim.“


Těžba v Lomu ČSA končí. Koncem minulého týdne skončila těžba v hnědouhelném velkolomu Československé armády, který leží mezi Mostem a Litvínovem. Těžba se v lomu postupně utlumuje již od roku 2015, kdy vláda rozhodla, že se v lokalitě musí zachovat těžební limity. Podle skupiny Sev.en Česká energie bude z lomu od května do července propuštěno 485 zaměstnanců. Podívejte se na fotogalerii z končícího lomu.

Podnikání a finance

Německo kýchlo a Česko už má rýmu. Banka ČSOB nedávno zveřejnila index očekávání firem, který ukázal, že tuzemské podniky se do budoucnosti dívají optimisticky, ale poptávka po jejich službách a výrobcích se zatím nezlepšuje. Jeden z důvodů leží v Německu. Největší obchodní partner Česka se totiž těžce zadýchává a jeho ekonomika se meziročně propadá. To dopadá i na české dodavatele, kteří se musí ještě víc „ohánět“. SZ Byznys oslovily čtyři společnosti, aby přiblížily, jak se s problémy na klíčovém trhu vyrovnávají.


Hotovost i karty na ústupu. Platby hotovostí slábnou a klasický obřad, při kterém zákazníci vyndávají plastovou kartičku a přikládají ji k terminálu, se pomalu vydává stejným směrem. Čísla Sdružení pro bankovní karty (SBK) za první čtvrtletí, která zahrnují informace od tuzemských bank a platebních společností Mastercard, Visa a dalších, ukazují, že cash ztrácí pozice jak v počtu transakcí, tak i v objemech. Stále oblíbenější jsou při placení moderní technologie.


Zpět do kanceláří. Po covidu nastala éra home office a vypadalo to, že kanceláře už vlastně nebudou potřeba. Jenže stačilo pár let a vše je jinak. „Je tomu právě naopak. Lidé se dost výrazně vrací – je velký tlak na návrat do kanceláří, potřebu určité interakce a potkávání se. Definitivně se to změnilo,“ říká v pořadu Agenda SZ Byznys Petr Hampl, šéf společnosti Ahrend, která vyrábí a dodává kancelářský nábytek.


Otestujte si finanční znalosti. Letos v březnu uskutečnila agentura Ipsos rozsáhlý průzkum úrovně finanční gramotnosti. Již na první tři základní otázky dokázalo správně odpovědět jen 27 % Čechů. Průzkum mimo jiné zjistil, že za vysoké považuje své znalosti finančních záležitostí necelá pětina Čechů. Obdobně početná skupina obyvatel pak považuje své znalosti ohledně financí naopak za nízké. Otestujte si, jak jste na tom s finanční gramotností vy.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.
  • Parket: Investiční newsletter Lukáše Voženílka, který vás zavede do rytmu finančních trhů a burz.
  • Hodně Vlevo dole: Novinky ze zákulisí politického podcastu Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího.

Reality

Češi sní o hypotékách. V Česku přibývá lidí, kteří si plánují vzít hypotéku na nákup vlastního bydlení. Řada z nich ale váhá a čeká na nižší sazby nebo levnější nemovitosti. Příznivější úrokové sazby stejně jako váhající potenciální klienti bank vyhlížejí i ti stávající. Bezmála polovinu klientů čeká do dvou let refixace. Velká část z nich si vzhledem k růstu úrokových měr v posledních dvou letech v měsíční splátce pohorší.


Stavebnictví v nejistotě. Důvodů, proč odborníci očekávají propad tuzemského stavebnictví, je více. Jde zejména o blížící se náběh účinnosti nové legislativy, která do oboru přináší nejistotu, ale také o setrvačnost celého sektoru, shodli se ředitelé stavebních firem na setkání lídrů českého stavebnictví.  Zatímco společnosti zaměřené na inženýrskou výstavbu, které těží z dlouhodobých veřejných zakázek, očekávají růst trhu o 1,5 % v letošním roce a o 2,6 % v roce 2025, ty specializující se na pozemní stavitelství předpovídají letos pokles o 2,4 %.


Pětihvězdičkový luxus v Moskvě na prodej. Skupina Best Hotel Properties podnikající i v Česku a na Slovensku pracuje na prodeji moskevského pětihvězdičkového hotelu Baltschug Kempinski. Ten se v ruském hlavním městě nachází přímo naproti Kremlu.  Best Hotel Properties si pořídila lukrativní nemovitost v ruské metropoli krátce po svém vzniku v roce 2009. Tehdy měl ještě hotelový holding ve východní Evropě velké plány. Stejně jako skupina J&T, z jejíhož okolí Best Hotel Properties pochází.

Tech

Mnoho povyku a nic. Výzkumníci z Reuters a Oxfordu provedli průzkum mezi 12 000 lidmi v Argentině, Dánsku, Velké Británii, Francii, Japonsku a Spojených státech. Zkoumali názor lidí na nástroje umělé inteligence a to, jakým způsobem ji vlastně využívají. Zjistili, že velká část lidí umělou inteligenci téměř nepoužívá a někteří o konkrétních nástrojích ani nikdy neslyšeli.


Etický hacker promluvil. Myslí jako útočníci, chovají se jako útočníci. Hledají zranitelnosti, které následně využijí, aby se dostali k potenciálně zneužitelným informacím. Škody ale nepáchají. Ti, na které cílí, jim za to ještě rádi platí. Co dokážou etičtí hackeři zjistit a jak vypadá jejich práce, popisuje pro SZ Byznys Vojtěch Sláma, odborník na kybernetickou bezpečnost a šéf etických hackerů Citadelo.


Kdo ohlídá bezpečnost AI? Americká firma OpenAI je známá především jako dodavatel umělé inteligence, která pohání ChatGPT. V posledních týdnech zásobuje kalifornská společnost média smrští novinek. Ne vždy ale takovými, kterými by se chtěla chlubit. Tým, který měl zajistit bezpečný vývoj „superinteligence“, v ní končí. Bývalé členky dozorčí rady varují, že šéf Sam Altman je nezvladatelný a dohled nad ním byl obtížný. Nová dozorčí rada za ním ale stojí.


Rozhovor týdne: Igor Kováč

Po odchodu z Ruska je prioritou skupiny J&T Finance Group posilovat svůj byznys v západní Evropě. „Loni jsme v Německu otevřeli banku J&T Direktbank a za rok jsme získali 1,25 miliardy eur vkladů od 30 tisíc klientů,“ říká akcionář skupiny Igor Kováč.

Přeji klidný víkend,


Martin Jašminský

Karel III. je v oběhu

Král Karel III. vládne Británii přes rok. Až nyní se ale jeho tvář objevuje na bankovkách, které se dostávají do oběhu. Prohlédněte si libry s portrétem nového panovníka.

  

kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky