Martin Jašminský | Seznam Zprávy

Martin Jašminský | Seznam Zprávy Cash Only: Proč nemáme větší výnosy z úspor? Jsme opatrní, až to bolí.

Vládě chybí jasná strategie, jak podporovat kapitálový trh. Za předpokladu, že ho vůbec podporovat chce.
Seznam Zprávy

10. 05. 2024

Vážení čtenáři,


období rekordně vysoké inflace v posledních dvou letech dalo českým domácnostem nebývalou silou zakusit, jak rychle a citelně mohou jejich úspory ztrácet na hodnotě.


I když inflační vlna přiměla spoustu domácností začít přesouvat své úspory na lépe úročené produkty a mnozí objevili kouzlo opravdového investování, většina nedokázala své úspory ochránit či ztrátu výrazně minimalizovat.


Podívejme se, jak na rostoucí inflaci domácnosti reagovaly. Za uplynulé tři roky se podle statistiky České národní banky objem vkladů domácností v bankách zvýšil do letošního ledna o zhruba 700 miliard na 3,7 bilionu korun. 


Peníze na běžných účtech klesly o zhruba 240 miliard na 1,41 bilionu korun a ze své kupní síly v uplynulých třech letech přišly s ohledem na kumulovanou inflaci zhruba o 400 miliard.


Největší přesun proběhl směrem k termínovaným vkladům, které za uplynulé tři roky narostly o 500 miliard na 1,03 bilionu korun. Tento v historii nevídaný přesun potvrzuje, že inflace měla i pozitivní dopad a lidé začali pro své peníze hledat lepší zhodnocení. Ovšem ani lepší úroky na těchto vkladech, které se pohybovaly kolem šesti procent, nedokázaly před inflací v uplynulých letech vklady ochránit a inflace z nich ukousla dalších 150 až 200 miliard.


V letošním roce by se už měla situace stabilizovat, úspory by měly inflaci odolat a s výjimkou peněz na běžných účtech ji i snadno porazit. I když se aktuální inflace pohybuje kolem dvou procent, centrální banka udržuje sazby stále přes pět procent, a banky tak nabízejí vklady s úroky od 4 do 6 procent. Že budou bankovní vklady porážet inflaci i do budoucna, ale není moc pravděpodobné. Jak budou sazby postupně klesat, půjdou dolů i úroky na vkladech.


Opravdu dlouhodobě efektivní obranou proti znehodnocování úspor je investování. Podle průzkumu společnosti EY z poloviny loňského roku investuje zhruba polovina Čechů, ovšem pouze čtvrtina pravidelně.

Poměrně oblíbené jsou v Česku podílové fondy, které v uplynulých třech letech zažily poměrně masivní nárůst spravovaného majetku. Fyzickým osobám narostl majetek v těchto fondech za poslední tři roky o 220 miliard na 825 miliard korun. Oproti penězům uloženým v bankách tak jde zhruba o pětinovou částku.


Podle Indexu českého investora společnosti Swiss Life Select dosáhlo průměrné zhodnocení podílových fondů v loňském roce 12 procent a v dlouhodobém horizontu podle hlavního analytika Swiss Life Select Richarda Bechníka zhodnocovaly podílové fondy za posledních pět let průměrně 7,8 procenta ročně. Fondům se daří i letos, ale výnosy se samozřejmě liší podle zvolené strategie a ochoty nést i riziko případné ztráty.


Je zcela evidentní, že investování je dlouhodobě nejlepší strategie, jak ochránit své úspory, zhodnocovat je do budoucna a zajistit si tak na stáří vedle státní penze další finanční polštář.


Podpořit investice na stáří má i od letošního roku zavedení dlouhodobého investičního produktu. Pravidelné investice do investičních produktů podpořila i vláda zvýšením částky, o kterou si mohou lidé spořící na stáří cestou investic každoročně snížit daňový základ, na 48 tisíc ročně.


Kromě této podpory je však třeba rozvíjet finanční gramotnost a podporovat rozvoj kapitálového trhu, aby většina domácích úspor nesměřovala formou investic do zahraničních cenných papírů. Tuzemský kapitálový trh totiž zatím nenabízí dostatek příležitostí. 


Vezmeme-li například tržní kapitalizaci akcií na dvou hlavních trzích pražské burzy, dostaneme se na hodnotu 1,4 bilionu korun, tedy zhruba tolik, kolik drží domácnosti na běžných účtech. A bezmála polovinu hodnoty pražské burzy dělá jedna jediná akcie, státem ovládaný ČEZ.


Zkušenosti ze zahraničí přitom ukazují, že rozvinutý a státem podporovaný kapitálový trh je důležitou součástí fungující ekonomiky a místem pro financování firem i zhodnocování úspor obyvatel. Velkou inspirací je například Švédsko, na které nedávno upozornily britské Financial Times. To přilákalo na svůj kapitálový trh v posledních deseti letech 501 firem, což s výjimkou Velké Británie nemá nikde v Evropě obdoby.


Švédsko zavedlo investiční spořicí účty již v roce 2012 a individuální investoři jsou ušetření hlášení o svých podílech i daně z kapitálových výnosů nebo dividend. Místo toho je zdaněna celková hodnota účtu jedním procentem ročně. 


Na vládou podceňovaný až ignorovaný kapitálový trh upozornili i experti Národní ekonomické rady vlády ve svém souboru opatření, které by mohly pomoci do budoucna nakopnout českou ekonomiku. U účtu dlouhodobých investic doporučují právě větší inspiraci švédským modelem, zavedení zaměstnaneckých akcií a hlavně vyvarování se kroků, jež by vedly k oslabení kapitálového trhu.


A to je jedna z věcí, která se bez výjimky žádnému z našich kabinetů nedařila. Od dob kupónové privatizace nevyužily české vlády kapitálový trh k privatizaci státních firem a přes nejrůznější proklamace o podpoře kapitálového trhu to nevypadá, že by o tom byli politici ochotni seriózně uvažovat.


Naopak jsme nedávno zažili poměrně silné pnutí kolem ČEZ, jež patří mezi klíčové firmy pražské burzy, kdy chystaný zákon zavdával vážným obavám, zda nebude chtít vláda ČEZ naopak zestátnit a zda to proběhne vůči minoritním akcionářům za férových podmínek. Zprvu obhajovaný zákon se nakonec vláda naštěstí rozhodla poslat k ledu.


Dalším krokem, který rozhodně nelze vnímat jako podporu kapitálového trhu a posilování důvěry investorů, jsou aktuální úvahy části vládní koalice o sektorové dani pro banky. Hned tři významné banky – Komerční banka, Erste bank (majitel České spořitelny) a banka Moneta jsou přitom vedle ČEZ další blue chips pražské burzy. Selektivní zdanění bank by důvěru investorů v tuzemský kapitálový trh notně pošramotilo. Navíc peníze, které by od „tučných“ banka vláda inkasovala do rozpočtu, by z velké části byly ve skutečnosti peníze klientů bank, od kterých by banky peníze vybraly ať už zdražením některých služeb, či rychlejším snížením úroků na vkladech.


Vládě chybí jasná strategie, jak podporovat kapitálový trh. Za předpokladu, že ho vůbec podporovat chce. Pokud ale motivuje lidi k investování většími daňovými úlevami, měla by si to stanovit jako jednu ze svých priorit. A naopak nezavádět nové daně, které jdou přesně proti tomu.

Hráč týdne: Creative Dock

Creative Dock Martina Pejši získal mnichovskou firmu Mantro Product, která stejně jako jeho společnost buduje firmy na klíč. Německá firma se zaměřuje na budování firem a projektů v oblasti strojírenství a energetiky. Česká firma tak posílí na trhu, ze kterého už teď pochází největší část jejích příjmů. Creative Dock začal před 12 lety a za tu dobu vybudoval 120 firem v Evropě, na Středním východě a v Africe.

Best of byznys

Křetínský je v ráži. Po dvou velkých transakcích ve Francii a v Německu chystá Daniel Křetínský další investice. Ve Francii dává peníze do vývoje léků proti rakovině, na Slovensku chce posílit pozice v místních elektrárnách. Vynalézavý právník původem z Brna má za sebou díky ziskům z drahých energií dva mimořádné roky. Minulý týden je korunoval vstupem do největších německých oceláren ThyssenKrupp.


Kde udělali soudruzi z Číny chybu. Aktivita v čínském průmyslu zpomalila a druhá největší ekonomika světa se potýká s neduživou domácí poptávkou. Čínské politbyro – 25 nejvyšších představitelů Komunistické strany Číny – svolává na červenec velké zasedání Ústředního výboru, na kterém budou soudruzi řešit, jak zvýšit ekonomický růst. Ten už nedosahuje takových temp, na jaká byla Čína zvyklá před pandemií covid-19.


Musk se opět předvedl. Šéf a zakladatel Tesly Elon Musk přišel s další šokovou terapií. Oznámil, že rozpustí celý tým skupiny Supercharger, který měl budovat sítě nabíjecích stanic pro elektromobily. Musk se tak rozhodl kvůli úsporám, ale znejistil tím americký průmysl. Tesla přitom měla od vlády dostat největší část ze 7,5 miliardy dotací na budování dobíjecích stanic.

Energetika

Tykač uklízí impérium. Pod taktovkou miliardáře Pavla Tykače vznikla letos nová skupina firem pod značkou Powertica. Do té uhelný miliardář zařadil tuzemské i zahraniční obchodní společnosti a zcela je oddělil od své nadnárodní energetické skupiny Sev.en. Proč se tak děje, vysvětluje v rozhovoru manažer několika firem skupiny Powertica Michal Skalka.


Nové jádro bude drahé. Česko má v ruce notifikaci Evropské komise i nabídky zájemců o stavbu nových jaderných bloků. ČEZ a vláda v následujících týdnech posoudí nabídky zájemců o dostavbu, tedy francouzské EDF a korejské KHNP. Zuzana Kubátová přináší ve svém textu odpovědi na klíčové otázky gigantického projektu. 

Podnikání a finance

Největší fond v Česku jede. Za necelé tři roky se fond J&T Arch Investments stal největším fondem v Česku a na Slovensku a aktuálně spravuje přes 60 miliard korun. Klenotem portfolia je podíl v Energetickém a průmyslovém holdingu EPH, ale fond má podíly v dalších zajímavých firmách, například v bance Moneta či startupu Rohlík, který ovšem podle investičního manažera fondu Adama Tomise už úplným startupem není.


Nový hráč na online trhu potravin. Porcování online trhu s potravinami s rozvážkou domů začalo ve větší míře než dosud. Billa do dění vstoupila mnohem dynamičtěji a má sílu celý trh rozhýbat. Český online trh s potravinami poroste do roku 2027 o 56 procent. Přetahovat se budou internetoví rivalové o zákazníky z velkých řetězců, tradičních prodejen i mezi sebou. Zamíří také víc do regionů.


Explosia na rekordu. Dodávky pro válčící Ukrajinu i rostoucí poptávka po průmyslových trhavinách pomohly pardubickému výrobci výbušnin a střeliva k rekordním tržbám i zisku. „Nejméně 60 procent obratu připadá na celospalitelné hnací náplně do dělostřeleckých modulů a na střelný prach,“ řekl SZ Byznys šéf Explosie Radomír Krejča. Zhruba pětina obratu firmy představuje hodnota přímých i nepřímých dodávek na Ukrajinu.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.
  • Parket: Investiční newsletter Lukáše Voženílka, který vás zavede do rytmu finančních trhů a burz.

Reality

Po letech útlumu probuzení. Holding DRFG Davida Rusňáka chystá nové nákupy. Jedná o převzetí zahraničního developera a akvizici nákupních parků. Současně se rozhodl prodat část svých aktiv. Jde o portfolio nájemních bytů nebo minimálně podíl v telekomunikační společnosti Suntel.


Stavebnictví slábne. Letošní březen přinesl pro české stavebnictví propad o 8,3 procenta, což je nejhorší výsledek za poslední tři roky. Za propadem stojí útlum v pozemním stavitelství i inženýrských stavbách. Nadále také obor trápí dlouhé povolovací lhůty, dražší hypotéky i růst cen stavebních materiálů.


Sen o vlastním bytě se vzdaluje. Index dostupnosti bytů, který kombinuje průměrné ceny nemovitostí v jednotlivých krajích a náklady na hypotéky, se opět začal zvedat. Čím je index vyšší, tím se dostupnost vlastního bydlení zhoršuje. Oproti březnu 2020, kdy byl index odstartován, se dostupnost bytů zhoršila o 112 procent.

Tech

Robot jako z hororu. Noví humanoidé, tedy roboti s lidskými rysy, využívají umělou inteligenci a jejich vývoj nabírá na obrátkách. Firmy je hodlají v budoucnu dodávat do průmyslu i domácnostem. Minulý měsíc inženýři z americké firmy Boston Dynamics představili novou verzi robota s lidskými rysy, která je podle některých reakcí až strašidelná.


Nový lunární rover. Americká vesmírná agentura vybrala několik firem, které vyvinou novou generaci vozidla, v němž se budou po Měsíci prohánět astronauti. Nebude to zrovna levná záležitost, do vývoje hodlá NASA investovat v přepočtu 100 miliard korun. Každá z vybraných společností má do jednoho roku zpracovat studii a z návrhů NASA vybere vítěze, jehož vozidlo se sveze po Měsíci.


Apple věří v pomoc AI. Výrobce iPhonů se musí popasovat s klesajícím zájmem o jeho chytré telefony. Firma spoléhá na implementaci prvků umělé inteligence. Apple tak chce uklidnit investory, které znervóznil propad celkových tržeb a zejména tržeb z prodeje chytrých telefonů. 


Rozhovor týdne: Robert Schaffer

Začíná hokejový šampionát. Šéf O2 areny Robert Schafer čeká rekordní návštěvnost a říká: „Klidně bychom mohli mít arénu pro 40 tisíc lidí a stejně by bylo vyprodáno.“

Přeji hezký víkend,


Martin Jašminský




kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky