Jiří Nádoba | Seznam Zprávy

Jiří Nádoba | Seznam Zprávy Cash Only: Jak porazit Babiše? Průzkum velí šetřit, otázka je kde.

Rozpočet pro volební rok nikdy moc úsporný nebývá a ve frontě na státní peníze letos stojí kde kdo.
Seznam Zprávy

15. 03. 2024

Vážení čtenáři,


patříte-li mezi čím dál početnější skupinu lidí, kteří sice nechtějí volit opozici, ale vládních stran mají také plné zuby, jsme tu dnes právě pro vás. Agentura STEM podrobila voliče vašeho typu hlubšímu šetření a zjistila zajímavé věci. Mimo jiné, že možná ještě není vše ztraceno.


Preference se vyvíjejí jednoznačně: Příznivců ANO zvolna přibývá, vládní tábor ztrácí. Kdyby se dnes konaly volby do Sněmovny, z pětikoalice by si polepšili jen Piráti, protože rostou (co do počtu mandátů) skoro z nuly. 


Co s tím? Skupina společensky aktivních podnikatelů, sdružených v organizaci jménem Spolek pro podporu liberální demokracie, se rozhodla vládním stranám poradit. U agentury STEM objednali podrobnější průzkum, který nálady nespokojenců mapuje a hledá cestu zpět k jejich srdcím.


Hlavní závěry jsou následující:

  • Nespokojenost je silná, ale voliči vládních stran mají vesměs výdrž. V roce 2021 jich bylo dohromady 2,3 milionu. Z toho nadobro ztracených je podle STEM jen 200 tisíc, což ale na druhou stranu zhruba odpovídá počtu těch, kteří se ke Spolu, Starostům a Pirátům začali hlásit až po volbách. Širší potenciál vládních stran – vzhledem k absenci alternativní nabídky a široce sdílené fobie z Andreje Babiše – je tedy pořád skoro stejný.
  • V rámci 2,3 milionu potenciálních voličů jsou vidět dvě skupiny. Z 60 procent jde o loajální příznivce, kteří se k vládním stranám dál hlásí a jsou připraveni svou stranu volit znovu. Těmi se výzkum dál nezabýval a soustředil se na skupinu číslo dvě, pojmenovanou „nespokojení, pravděpodobně s nimi lze ještě pracovat“.
  • Jde o 880 tisíc lidí, kteří se dál dělí do tří podskupin. Většina (410 tisíc) chce vládu volit dál, jen neví, kterou stranu, protože ta, která dostala hlas minule, si ho už nezaslouží. I ti by měli jít pro společnou věc zachránit. 
  • Horší je to s dalšími dvěma podmnožinami. V té první jsou někdejší příznivci koalice, kteří se příště zdráhají jít k volbám (250 tisíc), v té druhé rovnou avizují chuť volit spíš někoho mimo vládní tábor (220 tisíc).

Bez těchto dvou odpadlických formací nemá dnešní koaliční pětka moc šancí. Zvlášť když ji posledně zachránil milion propadlých hlasů na druhé straně politického spektra pro strany jako ČSSD, KSČM nebo Přísaha. Ty nyní úspěšně luxuje Babiš a chce-li pětikoalice jeho nástup vyvážit, nemůže si ve svých řadách dovolit ztráty. 


Podstatné je, že obě nejohroženější podmnožiny pořád v průzkumu vykazují jistou připravenost se nakonec udobřit. „Je velká šance o nespokojené voliče zabojovat – když vláda pro ně bude něco dělat,“ říká k své interpretaci výsledků finančník Jan Barta, jeden ze zadavatelů průzkumu známý svou angažovaností ve veřejné sféře, od sponzoringu kampaní vládních stran a Petra Pavla po všemožnou pomoc Ukrajině. 


Za Ukrajinu a proti Babišovi


Všechny tři skupiny nespokojených spojuje výrazná proevropská orientace a protiruské naladění. „I nespokojení jsou proevropští a fandí vládě v geopolitickém směřování země. Opustit tyto věci by bylo pro všechny vládní strany zdrcující,“ uvádí k průzkumu sociolog a ředitel STEM Martin Buchtík. Dalším svorníkem je negativní postoj k lídrům ANO a SPD. K těmto stranám by tedy nikdo z nespokojenců utíkat neměl.


Na druhou stranu je geopolitika pro mnoho váhajících jen nutnou, ale ne postačující podmínkou pro to, aby se příště zvedli a šli někoho z pětikoalice volit. K tomu bude potřeba něco víc – nabídnout vizi, kam má Česko směřovat, a naplnit ji něčím konkrétním. Působit rozhodně nebo (slovy autorů průzkumu) „ujistit veřejnost, že je v bezpečí“.


Potíž v tomto ohledu je, že respondenti si v průzkumu hodně protiřečí. Oceňují odvahu dělat nepopulární opatření, ale konkrétní kroky typu penzijní reforma nebo konsolidační balíček hodnotí spíš negativně. Deklarují silnou poptávku po odbourávání dluhů a krácení státních výdajů, ale ne za cenu dopadů do životní úrovně.


„Problém je, že veřejné mínění není příliš racionální,“ varuje Buchtík, podle něhož respondenti dávají v průzkumech jasně najevo, že se má šetřit, jen pokud to nedopadne konkrétně na ně. Proto by prý bylo potřeba udělat ještě jednu hlubší analýzu o tom, co si vlastně fanoušci rozpočtových škrtů pod touto svou objednávkou představují.


Šetřit spíš než rozdávat


Když měli váhající voliči vládních stran vybrat, co by měl mít ideální politik v repertoáru, „významně snížit státní výdaje“ byla nejčastější volba. I mezi těmi, kdo se od vládních stran nejvíc odklánějí, sáhl po této možnosti víc než každý druhý.


Brzy bude možné si ověřit, jak moc Fialova vláda na tyto výzvy dá. Do měsíce má ukázat první obrysy svého posledního státního rozpočtu. Slibuje dál šetřit a zjevně cítí v tomto ohledu ve svém táboře podporu. Na druhou stranu rozpočet pro volební rok nikdy moc úsporný nebývá a ve frontě na státní peníze letos stojí kde kdo, od vojáků přes učitelské odbory a zemědělce až po uhlobarony.


Bude tedy zajímavé sledovat, jak moc vládě její rozpočtová odpovědnost vydrží. A jestli to voliči nakonec ocení v souladu s tím, co zaškrtávají v průzkumech. „Střídání politických uskupení je poměrně standardní demokratický jev. Ale šance je vždycky, Česko je země zázraků,“ konstatuje Buchtík k vyhlídkám příštích parlamentních voleb.

Hráč týdne: Škoda Auto

Největší česká automobilka loni jela na úspěšné vlně. Provozní zisk téměř ztrojnásobila na na 1,77 miliardy eur, tržby vzrostly o 26 procent na 26,5 miliardy eur. Mezi nejpopulárnějšími modely zůstává Octavia, loni jich z pásů sjelo přes 205 tisíc, což představuje meziroční růst o více než 45 procent. 

Best of byznys

Kauza Mamut. Celkem devatenáct firem z koncernu byznysmena Vladimíra Kováře přešlo pod nové mateřské společnosti. Původně je ovládala firma z části holdingu Unicorn zasažené kauzou e-shopu Mamut. Podle skupiny změny s případem nesouvisejí. 


Insolvence Sberbank. Více než 15 300 věřitelů padlé ruské banky Sberbank se bude moci za pár dnů dostat k většině svých pohledávek, které měli vůči bance mimo či nad rámec pojištěných vkladů ve výši 100 000 eur. Každý z věřitelů zahrnutých v takzvaném částečném rozvrhu získá při výplatě 95 % své zjištěné pohledávky.

Potíže zbrojařů. Hlavní akcionář zbrojařské firmy Colt CZ René Holeček v minulých dnech prodával akcie americké firmy Vista Outdoor, která vyrábí munici pro ruční zbraně. Prodeje mohou souviset s neúspěšnou nabídkou na převzetí americké firmy, kterou Holeček podal loni v listopadu, ale akcionáři ji odmítli.


Jedy v Trnové. Česká inspekce životního prostředí odhalila na rozsáhlé zavážce ve středočeské obci Trnová hned několik toxických látek. Kontaminovaná zemina navezená na budoucí stavební parcely musí být odvezená pryč. ČIŽP i policie pokračují v hledání viníka. Případ navážky kontaminovaných materiálů se týká také největší developerské společnosti Central Group.

Energetika

Jak na sdílení elektřiny. Na začátku prázdnin má začít fungovat komunitní energetika. V terénu to ale nyní vypadá spíše na zkušební provoz. Chytré elektroměry má jen málokdo a nutné Elektroenergetické datové centrum začne pracovat jen v omezeném režimu.


Uhelný střed Evropy. Uhlí stále hraje klíčovou roli v rámci evropské i světové energetiky. Ačkoli jeho podíl na globálním energetickém mixu klesá, celosvětově se jej v absolutních číslech pálí stále víc. Jak bude Česko řešit konec uhlí před rokem 2033, se zatím neví. Německo či Polsko, které jsou na výrobě elektřiny z uhlí závislé podobně jako tuzemsko, už mají řešení několik let připravené.


Shell zpomaluje zelenání. Britský energetický gigant Shell zmírnil svůj původní plán redukce emisí uhlíku, podle kterého měl do roku 2030 omezit svou uhlíkovou stopu o 20 procent. Se závazkem stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální však stále počítá, uvádí ve své výroční zprávě o energetické transformaci.

Podnikání a finance

Tipy na spoření. U současných dvacátníků a třicátníků je výše jejich penzí zatím nejasná. Podle ekonomky Jany Matesové mají mladí ohledně důchodů jedinou jistotu. „Že se nemohou spolehnout na to, že by v důchodu vyžili jenom z průběžného pilíře. Nějaký základ pravděpodobně dostanou, nejsme rozvojový svět,“ říká Matesová v podcastu Ve vatě.


Rekord v investování. Objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, loni vzrostl ze 751,6 miliardy korun na 938,6 miliardy korun. To představuje meziroční nárůst objemu peněz ve správě o 25 procent. Přehled za loňský rok zveřejnila Asociace pro kapitálový trh.


Trh s knihami. Nulová DPH na všechny verze knih pomohla knihkupcům, shodují se oslovené firmy. Trendem mezi čtenáři jsou e-knihy a audioknihy, které sice v prodejích stále nedominují, poptávka po nich ale roste. Pomoci tomu mají i aplikace.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.
  • Parket: Investiční newsletter Lukáše Voženílka, který vás zavede do rytmu finančních trhů a burz.

Reality

Otřesy v Číně. Čínské úřady volají o rychlou pomoc pro druhého největšího tamního developera v potížích China Vanke. V zemi, kterou podle dostupných informací trápí situace na realitním trhu zejména kvůli platební neschopnosti některých velkých realitních firem, se přitom nejedná o prvního obřího developera s finančními problémy.


Dluhy developera. Kolem společnosti Getberg, developera, který stojí za několika projekty rodinných domů a bytů v okolí Prahy, začínají vřít problémy. Po zjištění redakce SZ Byznys, že firma, za kterou stojí ruský podnikatel Jegor Chlebnikov, dluží některým svým klientům peníze, začínají své závazky vymáhat i další věřitelé.


Jak se mění cena bydlení. Ještě v roce 2021 na domy i byty čekaly zástupy zájemců, kteří chtěli využít snadno dostupné financování a nakupovat. S růstem úrokových sazeb, který začal před více než dvěma lety, se ale situace na trhu zásadně změnila. Tisíce lidí nepříznivá situace dokonce postavila úplně mimo hru, hypotéku si totiž za nových podmínek už nemohly dovolit.

Tech

Blíží se zákaz TikToku? Americká Sněmovna reprezentantů schválila drtivou většinou návrh zákona, který dává vlastníkovi TikToku, společnosti ByteDance, přibližně šest měsíců na to, aby se zbavil amerických aktiv. V opačném případě by aplikaci pro zveřejňování krátkých videí hrozil zákaz. Otázkou zůstává, jak návrh zákona obstojí v americkém Senátu.  


Miliardový startup. Nejsou sice žádná novinka, donedávna ale byli spíš na okrasu. Teď však různé firmy závodí, čí humanoidní robot jako první nastoupí do skladů i domácností. Přidaly se i Tesla a Xiaomi, ale OpenAI či Microsoft sází na nováčka, americký startup Figure AI.


Akciové hvězdy strádají. Loni technologické společnosti z takzvané Velké sedmičky ovládly akciový trh, přičemž třeba Nvidia a Meta si udržují dominantní pozici i letos. Zcela jiný případ jsou Apple a Tesla. Jejich akcie letos výkonem zaostávají.


Rozhovor týdne: Igor Fait

Skupina Jet Investment brněnského miliardáře Igora Faita se soustředí na firmy, které dokážou prorazit na globálním trhu s novými technologiemi. „Green Deal tu je a bude. Přinese zdražení energie, a tedy velké problémy pro energeticky náročné firmy. Zároveň ale znamená množství nových příležitostí,“ říká Fait v rozhovoru pro pořad Agenda SZ Byznys.

Přeji příjemný jarní víkend,


Jiří Nádoba

 Šenovské lustry v Dubaji 


Česká společnost Preciosa Lighting dokončila obří zakázku v Dubaji. Resort One&Only One Za’abeel, který se už stačil zapsat do Guinnessovy knihy rekordů, vybavila drtivou většinou všech svítidel. Podívejte se na unikátní dílo českých sklářů.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky