Seznam Zprávy

Seznam Zprávy Cash Only: Po razii v Xixoio je s českou tokenovou revolucí konec.

Policejní akce posílila pochyby a podezření, jež se kolem Watzkeho a jeho byznysu v posledních měsících kupily.
Seznam Zprávy

02. 12. 2022

Vážení čtenáři,


nejzajímavějším byznysovým příběhem končícího týdne je nepochybně Xixoio. Razie v prostorách firmy, zablokování majetku v hodnotě 50 milionů a dočasné zadržení šéfa Henryho Ertnera a zakladatele Richarda Watzkeho vzbudily pozdvižení. Na druhou stranu ani do pátečního poledne policisté neobvinili žádnou konkrétní osobu z trestného činu. 


Nemusí to být definitivní, vyšetřování pokračuje a trvá podezření, že šéfové firmy zpronevěřili až půlmiliardový kapitál, který získali od skoro tří tisícovek investorů. Ale pro Xixoio to je nejspíš poslední rána. Policejní akce posílila pochyby a podezření, jež se kolem Watzkeho a jeho byznysu v posledních měsících kupily.


Firma sama se brání tvrzením, že její byznysmodel spočívající v tokenizaci firemních podílů policie „masivně nepochopila“. Nebudu nic předstírat, ani já ho moc nechápu. Omlouvám se poučenějším čtenářům, že se do tématu pouštím. Ale ta story je podle mě fascinující.


Sociální sítě jsou dnes plné jasných názorů lidí, kteří dopředu věděli, že je Xixoio podvod. U nás v redakci Xixoio nejlépe zná kolega Dan Novák, který s Watzkem před rokem pořídil unikátní rozhovor. Doporučuji se k němu vrátit, dokonale uzrál.


Podstatné ale je, že na rozdíl od spousty twitterových expertů nemá Dan ohledně poctivosti konání Richarda Watzkeho ani dnes jasno: „Vůbec netuším,“ odpověděl mi na otázku, zda v něm vidí spíš podvodníka, nebo vizionáře.


Je tu řada indicií, které pro hlavní tvář Xixoio nejsou lichotivé. Jak říká Dan, Watzke má neuvěřitelnou přesvědčovací schopnost, dokáže lidi strhnout svým charismatem, nepotřebuje tolik věcných argumentů – což je pro podvodníky a manipulátory klíčová vlastnost.


Řada lidí, kteří s ním před lety začínali Xixoio budovat, ho postupně opustila. Varovné jsou průtahy jeho projektu: Princip využití blockchainu k propojení bankovní, firemní a investorské scény Watzke a spol. poprvé představili na kryptobankovní konferenci v listopadu 2018. Slibovali internetovou revoluci, převrat ve způsobu financování firem, kompletní finanční infrastrukturu v digitálním světě.


Watzke tehdy sliboval, že se Xixoiu do roka podaří ztokenizovat první firmu z EU, do dvou let měly následovat desítky dalších. Po šesti letech byl výsledkem jediný token XIX vydaný samotným Xixoiem.


To všechno by nebylo zvlášť pozoruhodné, kdyby firma před rokem nerozjela bombastickou inzertní kampaň zaměřenou na laické investory. Tím se znemožnila. Fakticky přiznala, že není schopna získat kapitál od investičních profesionálů. Dokonce ani od specializovaných venture investorů, kteří vědomě vkládají peníze do riskantních projektů. Retailovou kampaní Watzke překročil hranice slušnosti a jeho firma ztratila na již tak nevalné důvěryhodnosti.


Podivný odér kolem Xixoia nedokázal na jaře rozptýlit ani populární influencer Radovan Vávra plánem na tokenizaci firmy SimpleCell. Pokus záhy skončil, Vávra ztratil na vlivu i pověsti a dnes se koupe v ostudě. Dnes je ovšem jasno: Po raziích a rozjezdu policejního šetření – ať už skončí jakkoliv – je s českou tokenovou revolucí konec.


Nářez nedostává jen Xixoio. Letošní rok je rokem velké deziluze z celého kryptosvěta. Padají digitální měny, po krachu kryptoburzy FTX se otřásají další tržiště i firmy. Přibývá vlivných byznysmenů, demonstrujících kryptoskepsi. Včetně našeho majitele Ivo Lukačoviče. Nebo „zmoudřelého“ Radovana Vávry.


Ale zpátky ke Xixoiu. Přes všechno, co o něm dnes víme, se pořád nedá vyloučit, že Richard Watzke není podvodník. Pořád může jít jen o oběť vlastní úpornosti a nekritické víry ve vítězství.  A v téhle souvislosti připomínám, že jsou to právě úporní a nekritičtí vizionáři, kdo posouvá svět kupředu.


„Kdo počátkem 90. let věřil, že internet ovládne podnikání? Kdo věřil před koncem tisíciletí na vítězství digitální fotografie? Kdo před pár lety věřil, že k něčemu bude end-to-end encryption (šifrování při přenosu dat), což je dnes standardní funkce WhatsAppu a bankovních aplikací?“ říká náš redakční specialista na technologie Pavel Kasík.


Kdo dnes s jistotou vyloučí, že se ujme financování firem v digitálním světě, o kterém přesvědčoval Richard Watzke své investory? Já sice nerozumím kryptosvětu, ale vždycky budu fandit paličatým inovátorům.


Jistě, naprostá většina jejich nápadů skončí v propadlišti dějin. Ale i slepé uličky musí někdo prošlapat. Jen nesmí své sny dotahovat za peníze nepoučených investorů, kterým mažou med kolem huby a skrývají před nimi riziko.

Hráč týdne: FTMO

Český fintechový startup FTMO podruhé v řadě dominuje žebříčku nejrychleji rostoucích firem střední a východní Evropy. V první desítce máme hned tři zástupce, nevypadá to špatně.

Best of byznys

Haščák obviněn. Slovenská policie podle portálu Startitup obvinila spoluzakladatele skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny a z legalizace příjmů z trestné činnosti. Spolu s Haščákem čelí stíhání celkem sedm lidí, mezi nimi i bývalý ministr hospodářství Jirko Malchárek a někdejší členové vedení Fondu národního majetku.

Konec EET. Elektronická evidence tržeb v Česku po šesti letech končí. Poslanci na mimořádné schůzi rozhodli o úplném zrušení systému ke konci roku. Podle zástupců obchodu i restaurací tento krok přinese rozvoj šedé ekonomiky a více cedulí „Platba pouze v hotovosti”.

Porcování farem. Ideální velikost farmy je od příštího roku 150 hektarů. Ty větší totiž musejí počítat s krácením dotací. Někteří zemědělci se s tím nechtějí smířit a uvažují, že své farmy rozdrobí. Takový krok ale může být považován za dotační podvod.

Energetická krize

ČEZ rozdá odměny. Ve skupině ČEZ proběhlo kolektivní vyjednávání s odbory, jehož výsledkem je jednorázová odměna pro zaměstnance ve výši 60 tisíc korun. Příspěvek společnost vyplatí kvůli rychlému růstu inflace v tomto roce. Příspěvky pro dceřiné společnosti se budou lišit podle kolektivních smluv.

Soláry. Od Nového roku budou moct bytová družstva snadněji sdílet elektřinu ze společných solárů. Na jejich instalaci mohou čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám a pokrýt tak polovinu nákladů. Za pozornost stojí i inovace pražského Kongresového centra, na jehož střeše vyrostla fotovoltaická elektrárna o ploše sedmi tisíc metrů čtverečních.

Evropské regulace. Evropská unie kvůli neshodám ohledně zastropování cen plynu odkládá schválení dalších opatření ke zmírnění energetické krize. Ministři se zatím shodli na společných nákupech plynu a solidaritě mezi státy. Země EU se také stále nemohou shodnout na výši stropu na cenu ruské ropy.

Podnikání a finance

Padlé firmy. Soud vyhlásil konkurz na majetek investiční společnosti J.O. Investment, která od 4000 lidí vylákala přes dvě miliardy korun. Městské státní zastupitelství v Praze vstoupilo do insolvenčního řízení s firmou, která se do října jmenovala Fair Credit International. Patřila do finanční skupiny Fair Credit, jejímž hlavním byznysem bylo poskytování vysoko úročených spotřebitelských půjček.

Přípravy na důchod. Vláda se snaží podpořit soukromé spoření na penzi. Lidem, kteří budou spořit více, chce navýšit státní příspěvek, zvýší se však hranice, od níž ho dostanou. Češi ale budou moci nově šetřit na daních třeba nákupem akcií do penze.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Notičky: Luděk Mádl reportuje ze zákulisí fotbalu.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za hlavními kauzami Seznam Zpráv.

Reality

Zvyšování nájmů. Cena nájemného skáče rychleji než kdy jindy. Majitelé bytů proto začali do smluv o podnájmu psát i tzv. inflační doložku. Ta zajišťuje automatické navýšení nájmu o inflaci. „Je to standard,“ říká realitní expert Libor Ostatek v podcastu Ve vatě.

Nový stavební zákon. Poslanci opět otevřeli Pandořinu skříňku stavebního zákona, návrh vlády přitom rozzlobil vlivné lobby. Proti se postavily stavební firmy, občanské iniciativy i velké radnice, pochyb se nezbavila menší města. Spory o nový zákon rozebírá Petr Holub.

Hypotéky beze změn. Český finanční sektor zůstává odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji, uvedla Bankovní rada ČNB po projednání Zprávy o finanční stabilitě. Bankovní rada také ponechala beze změny ukazatele pro poskytování hypoték.

Big Tech

Drahý experiment. Která barva tlačítka uživatele nejvíce láká ke kliknutí? Google si to změřil a vydělal na tom stovky milionů dolarů. Jiné stovky milionů ale prodělal na svém experimentu, který zůstal omylem spuštěný osm let. Podrobnosti popisuje Pavel Kasík.

Úspěšná aplikace. Vývojáři cyklistické tréninkové aplikace Rouvy, která vznikla v roce 2017 v jihočeském Vimperku, investují do dalšího rozvoje šest milionů dolarů. Díky spolupráci s organizátory prestižních evropských závodů, jakými jsou Tour de Suisse nebo La Vuelta, prudce rostou na trzích ve Velké Británii, Německu a Španělsku.

Rozhovor týdne: Vratislav Ludvík

Plynárenský expert ve výslužbě jde proti proudu: Chválí vládu za přístup k energetické krizi a předpovídá, že nebude trvat dlouho. A vysvětluje, proč byl ruský plyn levný.

Končí týden plný byznysových událostí, začíná poslední měsíc v ne moc dobrém roce. Adventně rozjímejte, čtěte a věřte, že bude líp.

Zuzana Kubátová

Česká včelí nemocnice


Roman Linhart a Jan Rája se inspirovali divokými včelami a vymysleli „včelí nemocnici“. Své speciální termosolární úly, které vyléčí včelstva od zákeřné varroázy, prodávají do světa a za nápad sbírají ceny. Podívejte se na jejich vynález.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky