Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Jak přemýšlí Slovák v čele největšího státního fondu na světě.

Česka se nebezpečí horkého kapitálu týká například v případě státních dluhopisů.
Seznam Zprávy

03. 05. 2024

Vážení čtenáři,


Pavol Povala je slovenský makroekonom, který spoluřídí investiční výzkum v Norges Bank Investment Management, a výrazně tak určuje strategii norského státního fondu vlastnícího téměř 1,5 % všech akcií světových společností obchodovaných na burze.


Na jméno Pavol Povala jsem narazil při čtení knihy Michaela Howella Capital Wars: The Rise of Global Liquidity. Howell je veterán finančních trhů, který začínal s legendami jako Henry Kaufman, a v úvodu své knihy zmiňuje, že Povala patří k lidem, kteří ho výrazně ovlivnili. Nezbylo než slovenského ekonoma kontaktovat.


„Howell byl jedním z mých doktorandů a v určitou chvíli jsem si uvědomil, že je docela hvězda. Byla to velmi netypická situace, když je vám třicet let a vašemu doktorandovi jednou tolik. Ale bylo to nesmírně zajímavé, protože můj pohled byl akademický a on těch třicet let na trzích skutečně prožil,“ vypráví Povala ze své londýnské kanceláře Norges Bank Investment Management, firmy, která spravuje norský státní penzijní fond s majetkem 1,6 bilionu dolarů.


Akademickou dráhu na Birkbeck University v Londýně Povala opustil tři roky po dokončení dizertace a začal pracovat pro norský státní fond, kde se postupně vypracoval na šéfa výzkumu. Norský fond je největším státním fondem na světě, před čínskými fondy i ropnými fondy z Perského zálivu. Pro norský stát spravuje historické příjmy z ropy a zemního plynu a jeho investiční horizont je „nekonečný“.


Povala zodpovídá za to, aby fond nesl dobrý výnos, a společně s kolegou vede tým, který řeší, kam investovat. „Zabýváme se strategickou alokací aktiv pro celý norský fond, kolik bychom měli mít investováno, do jakých tříd aktiv, jak bychom měli portfolio optimálně nastavit v širokých parametrech,“ vypráví Povala, který má na Slovensku čestnou funkci v Radě vlády pro vědu, techniku a inovace a v minulosti se podílel na tamní důchodové reformě nebo třeba otázkách likvidity slovenského státního dluhu.


Druhá studená válka


„Výchozím bodem pro naše investice je diverzifikace a zase diverzifikace. Investování do všech tříd aktiv, která jsou dostatečně velká, a prostě nedělat velké sázky (na jednotlivé akcie, bondy apod.). Ten princip vychází z toho, že je velmi těžké nějak výrazně porazit trh,“ pokračuje Povala.


Na finančním trhu je spousta hráčů, kteří shromažďují informace, takže trh je velmi těžké překonat, pokud se investor vyloženě nesoustředí na konkrétní třídy aktiv, geografickou oblast či sektor. „My se nesnažíme najít další Teslu nebo další Amazon a dát do těchto akcií hromadu peněz,“ říká.


O to víc se soustředí na potenciální systémová rizika, která by mohla výrazně snížit hodnotu portfolia fondu. Povala a jeho tým vytvářejí zátěžové testy portfolia, v jejichž rámci modelují potenciální negativní makroekonomické scénáře.


„Dívali jsme se na například na to, kdyby se zhoršila situace mezi Čínou a Tchaj-wanem – interně jsme to nazvali ‚druhá studená válka’ – tedy, že se svět znovu rozdělí na dva bloky, čínský a americký. Dnes přitom hlavní riziko nespočívá v přímém válečném konfliktu, ale například v tom, že budou restrikce na polovodiče, na určitá odvětví, a svět se bude oddělovat,“ říká.


Byla by to analogická situace, která nastala po ruské invazi na Ukrajinu v Rusku, ale v mnohem větším měřítku. Investoři, kteří měli v Rusku kapitál, ho mohli rovnou odepsat, protože se výrazně snížila šance, že ho v plné výši ještě někdy uvidí. V přímém přenosu jsme to viděli u tuzemských finančních skupin, například PPF či J&T, které své majetky v Rusku prodávaly výrazně pod předválečnou cenou.


Druhým scénářem je dluhová krize kvůli vysokým reálným úrokovým sazbám a vysokému zadlužení. „Představte si, že zadlužené státy mají problém s refinancováním dluhu a současně má problém s dluhem v realitním sektoru Čína, přičemž kombinace těchto věcí způsobí vleklou a hlubokou recesi na Západě, kde jsou země značně zadlužené, i v samotné Číně,“ vyjmenovává Povala.


Posledním relevantním scénářem je přecenění rizika současných prémií u akcií, které jsou dnes na historicky nízké úrovni. (Akciová riziková prémie označuje nadvýnos, který investice do akciového trhu přináší oproti bezrizikové sazbě například do státního dluhopisu.)


„Historicky se riziková prémie na akciích pohybovala zhruba na úrovni 3, 4 či 5 %. Když se však podíváte na odhady rizikové prémie při investování do akcií, tak na některých trzích, zejména v Americe, se blíží nule. Proto je cena akcií tak vysoká. Představte si ale, že se ta prémie vrátí na své historické úrovně. To je věc, která je jedním z velkých rizik pro příštích několik let,“ vypráví Povala. Všechny tyto rizikové scénáře by způsobily propady finančních trhů nikoli o jednotky, ale o desítky procent. Začal by masivní výprodej akcií.


Na periferii


Norský státní fond obchoduje především na vyspělých trzích Ameriky, Evropy či Japonska, které jsou hluboké a může na nich nakupovat velké objemy aktiv, aniž by nějak výrazně „zahýbal“ s trhem. Kapitálové toky volné likvidity, o nichž mluví ve své knize Howell jako o horkých penězích, však mají o to větší vliv na finančně nerozvinuté země jako je Česko, Slovensko, či Jihoafrická republika.


Spouštěčem přesunů kapitálu jsou kroky velkých centrálních bank v čele s Federálním rezervním systémem, Evropskou centrální bankou, japonskou a někdy čínskou. Tyto banky nastavují v ekonomice úrokovou sazbu či nakupují a prodávají aktiva, pro což se vžilo označení kvantitativní uvolňování. „Dávají impuls zbytku finančního systému a kapitálové toky postupně jdou na menší a menší trhy, takže v kratším horizontu to může být na nerozvinutých trzích velký problém,“ říká Povala.


Je proto velmi důležité, jakým způsobem jsou financovány firmy či státní dluh a odkud přichází kapitál, který financuje ekonomiku. Obranou proti odlivu kapitálu je podle Povaly „mít rozvinutý domácí finanční trh“ a mít také dostatek kapitálu v domácí ekonomice. „Myslím si, že celkově podceňujeme – hlavně u menších ekonomik – význam toho, aby země měla dobře financovaný dluh, respektive měla hodně domácího kapitálu a rozvinutý domácí finanční trh,“ říká.


Podařilo se to například Švédsku nebo Singapuru, historicky silný kapitál má z malých zemí Švýcarsko. Tyto státy dokázaly vytvořit celý ekosystém, který financuje domácí ekonomiku, aniž by se musely spoléhat na externí investory, jejichž nálady jsou vrtkavé.


Podle Povaly se však postupně mění ekonomická ortodoxie, která donedávna hlásala, že kapitál je mezinárodní a nemá mít hranice. I v Mezinárodním měnovém fondu už jsou teď lidé, kteří celý život studovali právě kapitálové toky, takže rétorika fondu je dneska jiná než před deseti či patnácti lety. Ve svých studiích dávají najevo, že kapitálové kontroly už nejsou tabu a že kapitál, který rychle přiteče do ekonomiky, je v ní potřeba nějakou dobu udržet, aby to nezpůsobilo výrazné škody.


„Jedním z těch návrhů je, že když chcete kapitál po roce vyvést například z České republiky, tak zaplatíte na výstupu nějakou daň. Ale když ho v Česku necháte 10 let, tak nemusíte platit nic,“ dodává finančník, který žije v Londýně, ale na Slovensko cestuje dvakrát či třikrát ročně, například na nedávné prezidentské volby.


Česka se nebezpečí horkého kapitálu týká například v případě státních dluhopisů, jejichž část drží zahraniční investoři, nebo nově v případě výkyvů na mezibankovním trhu eurozóny, kam si banky chodí půjčovat zdroje vůči masivním eurovým úvěrům, které poskytovaly v minulých letech.

Hráč týdne: Daniel Křetínský

Hlavní postava skupiny EPH nejenže rekordně vydělává, ale současně pořádá velkou akviziční jízdu. Naposledy Křetínský koupil dvacetiprocentní podíl v ocelářském podniku Thyssenkrupp s možností navýšení o dalších 30 procent. S takovou se brzy dočkáme změny v čele žebříčku nejbohatších Čechů.

Best of byznys

Rekordní ztráta NET4GAS. Přepravce plynu NET4GAS, který od loňského prosince patří státnímu podniku ČEPS, se za minulý rok propadl do téměř miliardové ztráty.


Deset největších rodinných firem v Česku. V žebříčku největších rodinných firem se letos umístila velká škála podnikatelů, od zbrojařů přes výrobce textilu a nápojáře až po mlékárníky. Dědicové po Petru Kellnerovi v něm ale chybí.


Investice do léků. Francouzský startup Nanobacterie vyvíjí novou terapii na rakovinu. Čtvrtinu akcií společnosti nyní koupí firma EPEI Daniela Křetínského, podpoří tím rozjezd klinických testů.

Energetika

Soumrak starých kotlů. Poptávka po tepelných čerpadlech a ekologičtějším vytápění klesá. Za čtyři měsíce však už domácnosti nebudou moct topit ve špinavých kotlích, kterých je v Česku v provozu 150 tisíc. Někteří je měnit nechtějí, nebo nemohou.


Nová energetika změní chod fabrik. Dnešní dukovanské bloky mohou sloužit až do poloviny 40. let. Nové reaktory budou jejich náhradou, říká energetický matador Vladimír Hlavinka.


Potřebuje nové dráty celé Česko? Obnovitelné zdroje i komunitní energetika mění přenos elektřiny v Česku. Přestavbu přenosové soustavy ale zaplatí na poplatcích zákazníci. Je opravdu nutné ji zcela a draze měnit? Ve svém komentáři hledá odpověď bývalý radní ČNB Lubomír Lízal.

Podnikání a finance

Z pojistného víno nevyrobíte.“ Pojišťovny pokryjí jen malou část škod způsobených nočními mrazy. Ceny pojistného podle nich odpovídají vysokému riziku.


Výdejní boxy, kam se podíváš. Městům začínají vadit výdejní boxy doručovacích firem. První samosprávy z nich začaly vybírat daň. V Česku plechových krabic, kde si lze vyzvednout balíček ve dne v noci, rychle přibývá. Jen DPD letos rozmístí 600 nových schránek.


Bezvavlasy hlásí miliardu na tržbách. Skupina Bezvavlasy, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze, dosáhla poprvé na tržby přes jednu miliardu korun. Do pěti let by chtěla číslo až ztrojnásobit.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.
  • Parket: Investiční newsletter Lukáše Voženílka, který vás zavede do rytmu finančních trhů a burz.

Reality

Český byznys v Pobaltí. Tuzemská investiční skupina RSJ a finský developerský holding YIT budou společně stavět nové byty v Litvě a Lotyšsku. Další velký kontrakt o nové výstavbě spolu uzavřely v Bratislavě.


Vítek prodal lyžařské středisko. CPI Radovana Vítka pokračuje v rozprodeji majetku. Za zhruba 2,5 miliardy korun se jí podařilo prodat luxusní lyžařské středisko ve švýcarské Crans-Montaně.

Tech

Už to nejde zastavit. „Umělá inteligence bude postupně lepší než člověk možná úplně ve všech kognitivních činnostech. Tedy činnostech, které děláme hlavou,“ říká v pořadu Inside Talks kybernetik Jan Romportl.


O krok blíž k autu bez řidiče. Tesla překonala zásadní regulační překážky, které jí v Číně bránily spustit systém asistence řidiče. Musk se během své návštěvy dohodl na spolupráci s čínským Baidu, který Tesle pomůže vyvíjet mapy a navigace.


Rozhovor týdne: Patrik Jaroš

„Dal jsem o milimetr vedle fazoli nebo jsem vybral jinou pánvičku a byl problém,“ vzpomíná slavný michelinský kuchař s českými kořeny Patrik Jaroš na své začátky. Tvrdé vojny dnes ale nelituje a v rozhovoru mimo jiné srovnává českou a německou gastronomii.

V sobotu a neděli jsou burzy naštěstí zavřené, takže i investoři mohou strávit nějaký čas bez stresu ve městě, přírodě či u kvalitního čtiva Seznam Zpráv.


Přeji hezký víkend,


Jiří Zatloukal



První závod samořízených formulí


Na slavném okruhu Yas Marina, kde se jezdí i Velká cena Abú Dhabí, se odehrál první závod monopostů v historii, které bez lidské posádky ovládala umělá inteligence (AI). Podívejte se na záběry ze soutěže samořízených formulí.

  

kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky